Egészség

Húsfajták, amelyek megakadályozhatják a fogyást

Az éhségérzet gyakran emésztési zavarokhoz és túlevéshez vezet

A hús valóban értékes termék azok számára, akik fogyni szeretnének, magas fehérjetartalmának köszönhetően. A zsírtartalma azonban döntő fontosságú – írja a Sports.kz.

Húsfajták, amelyek megakadályozhatják a fogyást
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Artur Widak

A zsír miért ellensége az alakunknak?

Az edző emlékeztetett arra, hogy egy gramm fehérje elégetése a szervezetben 4 kilokalóriát biztosít. Egy gramm szénhidrát szintén 4 kcal-t ad. De egy gramm zsír nem kevesebb, mint 9 kilokalória! Ez teszi a zsírt a legkalóriadúsabbá mindhárom makrotápanyag közül. Erős energiaforrás, de a feleslege egyenes út a plusz kilókhoz.

Az állati izmok, mint a miénk, zsírt (intramuszkuláris triglicerideket) és szénhidrátokat (glikogént) is tartalmaznak. Ez az energia a fizikai mozgáshoz szükséges. Bár az állatok levágása során a glikogén laktáttá alakul, így úgy tekinthető, hogy a húsban gyakorlatilag nincsenek szénhidrátok. De a zsírral minden sokkal érdekesebb és bonyolultabb...

Hol rejtőzik az „extra” zsír a húsban?

Ha a szarvasmarhák életük során keveset mozogtak, az izmaikban lévő zsír nemcsak az izomsejtekben halmozódik fel. Az izomkötegek között valódi zsírszövet nőhet, amely zsírsejteket, fibroblasztokat és különféle makrofágokat tartalmaz.

Lehet, hogy már látta ezt a jelenséget a tányérján egy divatos steak étteremben úgynevezett márványos hús formájában. Kétségtelenül finom, de rendkívül magas kalóriatartalmú is. Egyébként a „márványos hús” egy sokat evő és keveset mozgó ember szervezetében is előfordulhat.

Ezenkívül a húsban lévő zsír mennyisége függ az állat fajtájától és hogy honnan vágták ki. Ha a húst kisüti, majd előtte lisztbe és tojásba mártja, akkor a kalóriatartalom az egekbe szökik.

Minden további zsírszázalék körülbelül 13 kilokalóriával növeli az ebédnek (ami 150 gramm húst tartalmaz) kalóriatartalmát. Ez jelentéktelen adatnak tűnhet, de egy napi étrend és egy hosszú fogyókúra mértékében az ilyen apróságok hatalmas akadállyá válnak a kívánt súly eléréséhez vezető úton.

Különböző húsfajták zsírtartalma

Alacsony kalóriatartalmú húsfajták

Csirkemellfilé (~2%), pulykamellfilé (~2%), borjúhús (~2%), marhaszegy (~3%), bőr nélküli fürj (~4,5%). Ezek a húsok a legjobb barátaivá válnak a karcsú alakért folytatott küzdelemben.

Közepesen magas zsírtartalmú opciók (több mint 5% zsír)

Sertésszűz (~7%), bőr nélküli csirkecomb (~10%), bőr nélküli csirkealsócomb (~10%), nyúl (~11%), bárány (~16%), sertésnyelv (~16%), bőrös csirkeszárnyak (~16%), bőrös fürj (~17%), bőrös csirkecomb (~17%). Az ilyen típusú húsokkal óvatosan kell bánni, különösen fogyókúra alatt.

A különbség jobb megértése érdekében hasonlítsuk össze az egyik „nyertes” és az egyik „kívülálló” kalóriatartalmát 100 gramm termékre vonatkoztatva:

Csirkemellfilé: Körülbelül 110 kcal.

Csirkecomb bőrrel: Körülbelül 221 kcal.

A különbség nyilvánvaló: majdnem kétszer annyi kalória. És minél több kalóriát tartalmaz egy termék, annál kevésbé okoz jóllakottságot. A fogyás során rendkívül fontos a jóllakottság érzése, mert az éhségérzet az, ami gyakran emésztési zavarokhoz és túlevéshez vezet.

Kapcsolódó írásaink