Egészség
Zöldségek, amik nem veszítik el az ízüket
Éretlen, de ígéretes

A paradicsom sötétben érik
Az éretlen paradicsomok szedése bevett gyakorlat, különösen a szezon vége felé, amikor hidegek az éjszakák. Ez nem vétek az ízlelőbimbók ellen: a zöld és halványrózsaszín gyümölcsök szépen érnek meleg, sötét helyen. A lényeg, hogy ne tegyük őket egy dobozba a rothadt paradicsomokkal, hogy ne romoljanak meg.
A burgonyát tovább is lehet termeszteni
Nem sikerült időben kiásni a burgonyát? Semmi gond. Még ha a gumók nem is érettek, kiáshatók és „pihentethetők”. Hagyja őket száraz, sötét helyen 2-3 hétig - ez idő alatt kiszáradnak, megerősödnek és tárolásra alkalmassá válnak. A lényeg, hogy előtte ne mossuk meg őket.
Miért nem rosszak mindig az éretlen gyümölcsök?
Az érési folyamat során a gyümölcsök folyamatosan átalakulnak: szerves savak bomlanak le, pektin és cukor képződik – ezek felelősek az ízért és az állagért. Egyes fajták esetében ez a folyamat a kerti ágyáson kívül is elvégezhető, különösen, ha megfelelő feltételeket teremtenek.
Tehát ne csüggedjen, ha nem sikerül betakarítania a „tökéletes” termést. Néha még egy zöld paradicsom vagy egy halvány gumó is kiváló eredmény előkészülete.