Egészség

Zöldségek, amik nem veszítik el az ízüket

Éretlen, de ígéretes

Az ideális gyümölcs az, amelyik közvetlenül a kertben érik. Ízletesebb, lédúsabb és egészségesebb, mint bolti társaik. De nem minden ilyen ideális: hirtelen hidegre vált az időjárás, kártevők, betegségek jelennek meg – és a termést előre kell betakarítani. Szerencsére egyes zöldségek és gyümölcsök tökéletesen beérnek a betakarítás után, ha betartunk néhány egyszerű feltételt, írja a Pravda.

Zöldségek, amik nem veszítik el az ízüket
Képünk illusztráció
Fotó: Photononstop via AFP/Xavier Richer

A paradicsom sötétben érik

Az éretlen paradicsomok szedése bevett gyakorlat, különösen a szezon vége felé, amikor hidegek az éjszakák. Ez nem vétek az ízlelőbimbók ellen: a zöld és halványrózsaszín gyümölcsök szépen érnek meleg, sötét helyen. A lényeg, hogy ne tegyük őket egy dobozba a rothadt paradicsomokkal, hogy ne romoljanak meg.

A burgonyát tovább is lehet termeszteni

Nem sikerült időben kiásni a burgonyát? Semmi gond. Még ha a gumók nem is érettek, kiáshatók és „pihentethetők”. Hagyja őket száraz, sötét helyen 2-3 hétig - ez idő alatt kiszáradnak, megerősödnek és tárolásra alkalmassá válnak. A lényeg, hogy előtte ne mossuk meg őket.

Miért nem rosszak mindig az éretlen gyümölcsök?

Az érési folyamat során a gyümölcsök folyamatosan átalakulnak: szerves savak bomlanak le, pektin és cukor képződik – ezek felelősek az ízért és az állagért. Egyes fajták esetében ez a folyamat a kerti ágyáson kívül is elvégezhető, különösen, ha megfelelő feltételeket teremtenek.

Tehát ne csüggedjen, ha nem sikerül betakarítania a „tökéletes” termést. Néha még egy zöld paradicsom vagy egy halvány gumó is kiváló eredmény előkészülete.

Kapcsolódó írásaink