Egészség
Ezek a zöldségek nikotint tartalmaznak
Tényleg segíthetnek a dohányzásról való leszokásban?

Már 1988-ban is megjelent a Journal of Food Science című folyóiratban egy olyan cikk, amely azt bizonyította, hogy egy bizonyos családba tartozó zöldségek tényleg tartalmaznak nikotint, mert az megvédi őket a kártevőktől – ez a védekezési képesség valójában évmilliók alatt alakult ki. A kutatók kimutatták, hogy a védekezőanyagokat – például a nikotint – rejtő növények sokkal magasabb túlélési arányt mutatnak, mivel a rovarok és más állatok egyszerűen nem fogyasztják el őket. Sőt, a nikotin ellenállóbbá is teszi őket, így a különböző betegségek is kevesebb eséllyel sújtanak le rájuk, illetve a növekedést is felgyorsítja ez az anyag. Arra is rájöttek a tudósok, hogy a zöldségeken kívül a zöld- és a fekete teában, valamint egyes gombákban és a kakaóban is van nikotin.
Erős paprika
Az erős paprika kiváló természetes nikotinforrás, illetve a szervezet esszenciális vitaminjainak és tápanyagainak pótlására is kiváló. Ebben a közkedvelt élelmiszerben mutatták ki a legmagasabb a nikotinkoncentrációt – átlagosan 102 mikrogramm/kg zöldség. Az édes, csemegeverzió ennél jóval kevesebb nikotint rejt, de rengeteg kálium, B6-vitamin, rost, vas és mangán van benne, tehát érdemes rendszeresen fogyasztani.
Padlizsán
Egy normál méretű lila zöldség nagyjából 100 mikrogramm nikotint tartalmaz, azonban azt is kimutatták, hogy minimális a szervezetre gyakorolt hatása. Mégis jó beépíteni az étrendünkbe, mert sok-sok vitamint és ásványi anyagot juttathatunk be vele a szervezetünkbe.
Karfiol
Aki szereti ezt a zöldséget, és rendszeresen fogyasztja is, az körülbelül grammonként 16 mikrogramm nikotinhoz jut hozzá. A karfiol emellett gazdag rostforrás, amely segíti az emésztést, a fogyást és az általános jóllétet. A padlizsánhoz hasonlóan a karfiol nikotinkoncentrációja is jelentősen változhat a termék érettségétől és minőségétől függően.