Egészség

Zöldségek, amelyek védenek a demencia ellen

Erős antioxidánsokat tartalmaznak

A mediterrán étrend csökkentheti a káros amiloid plakkok szintjét az agyban, hatékonyan 18-20 évvel fiatalítva azt. Anna Shelobanova háziorvos elmondta, hogy mely megfizethető zöldségek és főzeléknövények lehetnek hatékonyak az agy életkorral összefüggő változásainak megelőzésében.

Zöldségek, amelyek védenek a demencia ellen
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Fernando Gutierrez-Juarez

Kiderült, hogy a közönséges burgonya igazi kincs lehet az agy számára. Héjában sütve a lehető legtöbb tápanyagot őrzi meg. A kálium javítja az agyi vérkeringést, a magnézium erősíti az idegi kapcsolatokat, a folsav pedig elősegíti az új idegsejtek képződését.

„A keményítő segít fenntartani a vércukorszintet, a kálium pedig javítja a vérkeringést, és csökkenti a vérnyomást, amely jótékony hatással van az agy ereinek működésére” – jegyezte meg az orvos.

Azt is elmagyarázta, hogy a brokkolitól a kelbimbóig számos káposztafajta erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védik az idegsejteket a károsodástól. A káposztában különösen értékes a kolin, amely javítja az idegsejtek közötti jelek továbbítását. A frissen facsart káposztalé remek kiegészítője lehet az étrendednek, írja az Iz.ru.

A tök és magjai gazdagok olyan anyagokban, amelyek javítják az erek rugalmasságát, és csökkentik a stroke kockázatát, amely a demencia kialakulásának egyik fő tényezője. A hüvelyesek, mint például a borsó, a csicseriborsó és a lencse, a szakértő szerint növényi fehérjét tartalmaznak, amely szükséges a neurotranszmitterek – az agy kémiai „hírvivőinek” – szintéziséhez.

A zöldségek közül a bazsalikom külön figyelmet érdemel. Az egyedülálló fenchol vegyület összetétele csökkenti a veszélyes amiloid plakkok kialakulásának kockázatát. A folsavban gazdag spenót támogatja az új agysejtek termelődését.

„A legjobb az egészben, hogy milyen könnyű spenótot enni. A leveleket hozzáadhatja turmixokhoz, tálalhatja friss salátákban, vagy fokhagymával és olívaolajjal párolhatja” – magyarázta Shelobanova.

A rukkola nitrátjaival javítja az agyi keringést és a kognitív funkciókat.

Kapcsolódó írásaink