Egészség

Ezek a magnéziumhiány tünetei

Még a vérnyomásra is kihatással lehet

Sokféle tünettel járhat, ha nincs elegendő magnézium a szervezetben - írja a hazipatika.com.

Ezek a magnéziumhiány tünetei
Magnéziumban gazdag élelmiszerek a gabonafélék, a hüvelyesek, a spenót, a hal, a tökmag és a diófélék
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

A magnézium kiemelten fontos ásványi anyag: körülbelül 300 különböző biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetben. Szerepe van a például az ideg- és izomműködésben, az energiatermelésben, a csont- és fehérjeképzésben, valamint hozzájárul a megfelelő vérnyomás, koleszterin- és vércukorszint eléréséhez is. A magnézium megfelelő szintje tehát nem elhanyagolható tényező.

Az alábbi panaszok esetén érdemes lehet gyanakodni az ásványi anyag hiányára:

  • étvágytalanság
  • émelygés és hányás
  • fáradtság és gyengeség
  • izomfájdalom és -görcsök
  • rendellenes szívritmus
  • fejfájás
  • ingerlékenység
  • hangulatingadozás
  • depresszió és szorongás
  • vérnyomásproblémák
  • koncentrációs zavarok
  • memóriazavarok.

A fenti tünetekkel érdemes orvoshoz fordulni, mivel több probléma is meghúzódhat mögöttük. A magnéziumhiányt egyszerű laborvizsgálattal ki lehet mutatni. Ha csak kisebb mértékű hiányról van szó, étkezésünk révén is megoldhatjuk a problémát. Magnéziumban gazdag ételeknek számítanak a leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta), a hüvelyesek (fehér- vagy szójabab), a diófélék és az olajos magvak (dió, mandula, tökmag), és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Jelentősebb hiány esetén viszont étrend-kiegészítőre van szükség. Nem mindegy viszont, hogy azt mikor és milyen ételekkel, italokkal vesszük be. Nem kedveznek a magnézium hasznosulásának például a magas zsírtartalmú ételek, a szénsavas üdítőitalok és az alkohol. A B6-vitamin ezekkel ellentétben viszont támogatja a magnéziumfelvételt.

Kapcsolódó írásaink