Egészség

Olcsó és természetes védelem a vastagbélrák ellen

Így védi az indol-3-karbinol a vastagbelet

Az indol-3-karbinol (I3C), amely brokkoliban, karalábéban, kelbimbóban és répában található, megakadályozza a vastagbélrák kialakulását.

Olcsó és természetes védelem a vastagbélrák ellen
A zöldségek és gyümölcsök fontos vitamin- és ásványianyag-források
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/DPA/Fernando Gutierrez-Juarez

Az új kutatás az első bizonyíték arra, hogy az I3C az AHR fehérjével együtt védelmet nyújt a bél gyulladása és rákos elváltozásai ellen. Az AHR (aromás szénhidrogén receptor) olyan receptor, amely a környezeti jeleket érzékeli és továbbítja az immunsejteknek. Ezek a jelek fontosak az emésztőrendszer gyulladásának megelőzésében. Emellett ez a fehérje segíti a tápanyagok felszívódását is.

Dr. Chris Schiering az Imperial College Londonból kiemelte, hogy „még akkor is, ha nincs genetikai kockázat, a keresztesvirágú zöldségeket mellőző étrend vastagbélrákhoz vezethet.”

A Francis Crick Intézet kutatócsoportját vezető dr. Brigitta Stockinger és munkatársai megállapították, hogy a laboratóriumi egerekben, amelyeket mesterséges táppal etettek, tíz hét alatt vastagbélrák fejleődött ki. Ezzel szemben azok az egerek, amelyeket gabonafélékkel etettek, egészségesek maradtak – írta a Sports.kz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2015-ben világszerte 774 ezer ember halt meg vastagbél- és végbélrák következtében.

Kapcsolódó írásaink