Egészség

Láthatatlan méreg a tányéron: rizs és arzén

Tápanyagforrás vagy lassú méreg?

A rizs közkedvelt alapélelmiszer: gazdag szénhidrátokban, fehérjékben és ásványi anyagokban, energiát ad, kíméli az emésztőrendszert és hipoallergén tulajdonságai miatt sokak számára ideális választás. Azonban – mint minden más táplálék – ez is csak mértékkel és körültekintéssel fogyasztandó, figyelmeztetett Anna Divinszkaja táplálkozási szakértő.

Láthatatlan méreg a tányéron: rizs és arzén
A barna rizs a feldolgozottság alacsonyabb foka miatt több szerves arzént tartalmazhat, mint a fehér rizs
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

A probléma gyökere a szennyezett talaj: bizonyos rizsfajták arzént képesek felhalmozni. Ez a toxikus elem leggyakrabban túlzott növényvédőszer-használat vagy ipari szennyvíz miatt kerülhet a termőföldbe. Már egy 2018-as kutatás is igazolta: a kaliforniai egyetem kutatói szerint néhány rizsfajta arzénszintje meghaladja az ajánlott határértékeket.

A szakértők szerint azonban a rizs helyes elkészítése jelentősen csökkentheti a kockázatokat – írta a Hibiny. Fontos lépések:

  • a rizst alaposan, bő vízben kell megmosni;

  • ezután forró vízben főzni öt percig, majd ismét átöblíteni;

  • végül tiszta vízben készre főzni.

Divinszkaja arra is felhívta a figyelmet, hogy a barna rizs a feldolgozottság alacsonyabb foka miatt több szerves arzént tartalmazhat, mint a fehér rizs. Bár a barna rizs több tápanyagot rejt, érdemes mértékletesen fogyasztani, különösen, ha rendszeresen szerepel az étrendben.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást.

Kapcsolódó írásaink