Egészség
Láthatatlan méreg a tányéron: rizs és arzén
Tápanyagforrás vagy lassú méreg?

A probléma gyökere a szennyezett talaj: bizonyos rizsfajták arzént képesek felhalmozni. Ez a toxikus elem leggyakrabban túlzott növényvédőszer-használat vagy ipari szennyvíz miatt kerülhet a termőföldbe. Már egy 2018-as kutatás is igazolta: a kaliforniai egyetem kutatói szerint néhány rizsfajta arzénszintje meghaladja az ajánlott határértékeket.
A szakértők szerint azonban a rizs helyes elkészítése jelentősen csökkentheti a kockázatokat – írta a Hibiny. Fontos lépések:
-
a rizst alaposan, bő vízben kell megmosni;
-
ezután forró vízben főzni öt percig, majd ismét átöblíteni;
-
végül tiszta vízben készre főzni.
Divinszkaja arra is felhívta a figyelmet, hogy a barna rizs a feldolgozottság alacsonyabb foka miatt több szerves arzént tartalmazhat, mint a fehér rizs. Bár a barna rizs több tápanyagot rejt, érdemes mértékletesen fogyasztani, különösen, ha rendszeresen szerepel az étrendben.
A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást.