Egészség

Tavaszi zöldségek, amik helyettesítik a vitaminkiegészítőket

Támogatják az immunitást is

A tavasz a legjobb időszak arra, hogy újra bevezessük a zöldségeket a mindennapi étrendünkbe. Olga Panova dietetikus és táplálkozási szakértő szerint a kertben megjelenő első levelek teljes értékű alternatívát jelentenek majd a gyógyszertári vitaminokkal szemben – írja a Sports.kz.

Tavaszi zöldségek, amik helyettesítik a vitaminkiegészítőket
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A zöldségek fő előnye a magas C-vitamin-tartalom, amely egy erős antioxidáns, és segít az immunrendszer erősítésében. Ezenkívül a fiatal zöldségek gazdagok karotinoidokban és B9-vitaminban (folsav), amelyek fontosak az idegrendszer egészsége szempontjából.

A vitamintartalom egyik vezetője a csalán. C-vitamin tartalma tekintetében többszöröse a citroménak. Használhatja levesekben vagy omlettekben, de előtte mindenképpen öntsön rá forrásban lévő vizet, hogy eltávolítsa a csípősséget.

A sóska nem kevésbé hasznos: B-vitaminokat és szerves savakat tartalmaz, amelyek javítják az étvágyat és élénkítik az életet. Azonban a magas oxálsavtartalom miatt a vesebetegségben szenvedők étrendjében korlátozni kell a bevitelét.

A szakértő azt javasolta, hogy a zöldségeket fokozatosan vezessék be, különösen a gyermekek étrendjébe. Az előnyök megőrzésének legjobb módja, ha mindent frissen, de gondosan feldolgozva fogyasztunk: salátákhoz, koktélokhoz adjuk vagy ételek ízesítőjeként használjuk. Ez a megközelítés segít pótolni a vitaminok hiányát szintetikus adalékanyagok nélkül.

Kapcsolódó írásaink