Egészség

Így hat a testünkre, ha mindennap eszünk valami narancssárgát

A béta-karotin adja a narancssárga élelmiszerek jellegzetes színét

A sárgarépa nem csak a fütyülni vágyóknak lehet segítség. A benne található béta-karotin számos pozitív hatással van a szervezetünkre, így érdemes odafigyelni a rendszeres bevitelére – írja a mindmegette.hu.

Így hat a testünkre, ha mindennap eszünk valami narancssárgát
Képünk illusztráció
Fotó: Connect Images via AFP/Danielle Wood

Sokan hallottak már a sárgarépában található béta-karotinról, de kevesen tudják, mennyi jótékony hatással bír ez az anyag a szervezetünkre. Ez a természetes vegyület nemcsak az élénk színéért felelős, hanem fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében is.

A béta-karotin egy természetes színezőanyag (karotinoid), amely antioxidáns hatású, és a szervezetben A-vitaminná alakul át. Elsődleges forrásai a narancssárga és zöld színű zöldségek és gyümölcsök, mint például a sárgarépa, spenót, rebarbara, kelkáposzta, saláta, paradicsom, burgonya, brokkoli, koriander, sárgadinnye, kajszibarack és narancs. Minél élénkebb az adott élelmiszer színe, annál több béta-karotint tartalmaz.

A béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át, ami létfontosságú a szem egészségéhez. Segít például megelőzni a farkasvakságot, csökkenti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát, hozzájárul a tisztább, élesebb látáshoz, mindemellett pedig késlelteti az időskori látásromlást is.

Erős antioxidáns révén a béta-karotin semlegesíti a szabad gyököket, amelyek károsítják a sejteket, gyorsítják az öregedést, és hozzájárulhatnak különböző betegségek kialakulásához. Rendszeres bevitele segíthet a sejtek védelmében és az általános egészség fenntartásában.

A béta-karotin az előanyaga, más néven provitaminja az A-vitaminnak, amelynek fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében is. Emellett fontos szerepe van a fertőzések elkerülésében és a gyorsabb regeneráció elősegítésében is. Zsírban oldódó vitamin lévén valamilyen zsírral (pl. vajjal, olajjal) együtt fogyasztva könnyebben felszívódik.

A béta-karotin hozzájárul a bőr, a haj és a köröm egészségéhez. Segít a sejtmegújulásában, javítja a bőr rugalmasságát. A szervezetbe kerülő sárga pigment egy része retinollá alakul, a másik részét a máj tárolja el, és alakítja A-vitaminná. Ez fokozza a bőr melanintermelését, ezáltal védi a felső hámréteget az UV-sugárzás káros hatásaitól.

A szív- és érrendszer működésére is pozitív hatással van a béta-karotin rendszeres fogyasztása. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít megelőzni az érelmeszesedést, és hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához is.

Kapcsolódó írásaink