Egészség

Miért lehet veszélyes a barna rizs?

A barna rizs az egészségtudatos étrend egyik alapkövének számít: több rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér rizs, ezért sokan választják egészségesebb alternatívaként – írja a Mindmegette.

Miért lehet veszélyes a barna rizs?
A barna rizs rostban és értékes tápanyagokban is gazdag
Fotó: NorthFoto

Ugyanakkor egyre több kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy a teljes kiőrlésű gabonák, köztük a barna rizs fogyasztása nem csupán előnyökkel jár – különösen igaz ez a kisgyermekek esetében.

Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a barna rizs, például az egészséges életmódot követő szülők körében is, és sokan kínálják babáknak és kisgyerekeknek az első szilárd ételeik egyikeként. A Michigan Állami Egyetem friss tanulmánya azonban rávilágít arra, hogy ez a jó szándékú döntés akár egészségügyi kockázatot is rejthet magában. A kutatás szerint a barna rizsben lévő szervetlen arzén mennyisége jelentősen meghaladja a fehér rizsben található értékeket, és hosszú távon ez nem elhanyagolható veszélyforrást jelenthet.

Mégsem egészségesebb a barna rizs?

Bár a barna rizst gyakran emlegetik a fehér rizs egészségesebb alternatívájaként, egyre több adat támasztja alá, hogy a választás nem mindig jár kizárólag előnyökkel. A Michigan Állami Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora kockázatot jelent az arzénnak való kitettség a különböző rizsfajták rendszeres fogyasztásával. Eredményeik szerint a barna rizs fogyasztása jelentősen növeli a szervetlen arzén bevitelét, különösen azoknál, akik rendszeresen és nagy mennyiségben esznek belőle – figyelmeztet Facebook-posztban a Rizikometer.

A barna rizs magasabb arzéntartalma abból adódik, hogy a külső rétegeit – a korpát és a csírát – nem távolítják el, ezek a részek pedig hajlamosabbak az arzén felhalmozására. A szervetlen arzén a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerint rákkeltő anyag, és hosszú távon hozzájárulhat különféle krónikus betegségek, például szív- és érrendszeri problémák vagy idegrendszeri károsodások kialakulásához.

A tanulmány különösen aggasztó megállapítása, hogy a 0–24 hónapos gyermekek – mivel testtömegükhöz képest többet esznek, mint a felnőttek – aránytalanul nagy mennyiségű arzént vihetnek be a barna rizs rendszeres fogyasztásával. Ezért a kutatók azt javasolják, hogy a kisgyermekek étrendjében lehetőleg korlátozzuk a barna rizs használatát, illetve válasszunk alacsony arzéntartalmú rizsfajtákat, például basmati vagy jázminrizst.

A tudatos táplálkozás tehát nemcsak a tápanyagok mennyiségéről, hanem azok forrásairól és esetleges kockázatairól is szól. Érdemes odafigyelni a részletekre – különösen akkor, ha a legkisebbek egészségéről van szó.

Kapcsolódó írásaink