Egészség

Ez a legegészségesebb rizsfajta

A rizs a legtöbb háztartásban megtalálható, azonban az eltérő típusok eltérő tápértékkel rendelkeznek

A rizs mindenki számára ismerős lehet, azonban csak kevesen tudják, hogy melyik a legegészségesebb rizsfajta – írja a Health Line.

Ez a legegészségesebb rizsfajta
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Aman Rochman

Ha egy átlagos háztartásról beszélünk, általában fehér rizst találunk otthon, azonban ez a növény ennél jóval sokszínűbb, hiszen létezik barna, de még fekete változata is. Ezek azonban eltérő tápértékkel és előnyökkel járnak.

A barna rizs egy teljes kiőrlésű rizsfajta, így nem lehet meglepő, hogy ez az egyik legegészségesebb fajta, hiszen rengeteg rostot és egyéb olyan ásványi anyagot tartalmaz, amely a fehér rizsben nem, vagy csak részben található meg.

A fekete rizs ezzel szemben igazi kuriózum, amelyet tiltott rizs néven is ismernek. Utóbbinak az oka a régi időkben keresendő, hiszen az ősi Kínában ez a rizs az uralkodó számára volt fenntartva. Manapság azonban már mi is megvehetjük, és érdemes is keresni a polcokon, hiszen az összes rizs közül ennek a legmagasabb az antioxidáns tartalma.

A fehér rizst sem szabad azonban lebecsülni, hiszen habár a hántolási folyamat a rostok és az antioxidánsok számát is csökkenti, azonban a fehér rizsben található a legtöbb vas és B-vitamin. Ezek pedig legalább annyira fontosak szervezetünk megfelelő működése szempontjából, mint az antioxidánsok és a rostok.

Érdemes lehet tehát több fajta rizst is kipróbálni, hiszen ezzel maximalizálhatjuk diétánk hatékonyságát.

Kapcsolódó írásaink