Egészség

Ételek, amelyek titokban tönkreteszik az erek egészségét

A magas vérnyomást egyre gyakrabban diagnosztizálják egyre fiatalabbaknál

Rendszeresen fogyasztunk olyan ételeket, amikről nem is gyanítjuk, hogy „megemelhetik” a vérnyomást.

Ételek, amelyek titokban tönkreteszik az erek egészségét
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A magas vérnyomás már régóta nem csak az idősebb generáció problémája. „Fiatalodása” nemcsak a mozgásszegény életmóddal és az alváshiánnyal, hanem a tányérunk tartalmával is összefügg.

Mit érdemes kizárni az étrendből?

Egyes élelmiszerek észrevétlenül, de folyamatosan rontják az erek állapotát. Ezek közé tartoznak:

  • Só – a nátriumfelesleg közvetlenül befolyásolja a vérnyomást;
  • Kolbászok és füstölt húsok – rejtett só és vegyszerek;
  • Magas sótartalmú sajtok – különösen a kemény fajták és a brynza;
  • Koffein – kávé, energiaitalok, fekete és zöld tea;
  • Édességek és transzzsírtartalmú sütemények – káros hatással vannak az erekre és az alakra;
  • Pácolt zöldségek – uborka, káposzta és egyéb „üveges örömök”;
  • Szénsavas italok – a cukor és a koffein kombinációja kettős hatást fejt ki.

Hogyan lehet felismerni, hogy a vérnyomás már magas?

A magas vérnyomás gyakran tünetmentesen alakul ki, ezért kapta a „csendes gyilkos” becenevet. De ha odafigyelünk magunkra, észrevehetjük a riasztó jeleket:

  • nyomó fájdalom a tarkóban, különösen reggel;
  • szédülés, bizonytalanság;
  • pulzálás vagy zúgás a fülben;
  • „muslicák”, homályos látás;
  • szívdobogás, légszomj, mellkasi fájdalom;
  • hányinger, néha hányás;
  • arcpír, izzadás;
  • ingerlékenység, fáradtság, szorongás.

Súlyos esetekben előfordulhat: hirtelen fejfájás, zsibbadás, beszédzavar vagy eszméletvesztés – ezek a magas vérnyomásos krízis vagy stroke tünetei.

Kapcsolódó írásaink