Egészség

Nyersen vagy főzve?

Ez itt a kérdés

A cékla egy rendkívül sokoldalú zöldség, amely a hiedelmekkel ellentétben nyersen és főzve is fogyasztható, azonban mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai – írja legújabb cikkében a sports.kz.

Nyersen vagy főzve?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Elképesztő mennyiségű antioxidáns és vitaminok egész hada teszi vonzová a céklát az egészséges életmódra esküszők szerint, azonban az még a legelhivatottabb hívek körében is vita tárgya, hogy nyersen vagy főzve érdemes-e fogyasztani.

Az egyik legfontosabb tisztázandó kérdés, hogy habár a cékla főzve, sütve és savanyítva is fogyasztható, azonban ez nem jelenti, hogy nyersen ne lehetne megenni, sőt. A szakértők szerint habár vannak hátrányai, legalább ennyi előnye is lehet a nyers fogyasztásnak, hiszen így a zöldségben található vitaminok – mint amilyen az A- és a B-vitamin – teljes egészében felhasználásra kerülnek a hőkezelés hiányában, ami egyébként minden zöldség esetében csökkenti a vitaminok koncentrációját.

A nyers fogyasztással azonban jár egy kockázat is, hiszen a cékla rengeteg nitrogént tartalmaz, amely főzés nélkül szintén mind a növényben marad, a rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztás tehát komoly problémákat okozhat, nitrogén lerakódás formájában.

Utóbbi leginkább a vese- és májbetegségben szenvedők esetében jelent kiemelt kockázatot.

Szintén nem szép látvány, ha már annyit fogyasztunk nyersen, hogy a cékla színezőanyaga már megfesti fogainkat, így ezt is érdemes számításba venni.

Mindent összevetve tehát érdemes lehet a céklával megbarátkozni, hiszen mint a mellékelt ábra is mutatja, számtalan pozitív tulajdonsága van akár nyersen, akár főzve, akár sütve szeretnénk fogyasztani.

Kapcsolódó írásaink