Életmód

Ki ne egyen céklát?

Sokaknak okozhat számos problémát

Irina Baranova terapeuta elmondta, hogy mely esetekben érdemes korlátozni vagy teljesen kizárni a céklát az étrendből, írta a gismeteo.ru.

Ki ne egyen céklát?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Urolithiasis és köszvény
A cékla oxalátokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a vesekövek kialakulásához. Ezért az urolithiasisra hajlamos vagy köszvényben szenvedő embereknek kerülniük kell fogyasztását.

Vérnyomásproblémák
A cékla gazdag nitrátokban, amelyek tágítják az ereket, és csökkenthetik a vérnyomást. Az alacsony vérnyomású (hipotóniás) embereknek vigyázniuk kell, nehogy még jobban lecsökkenjen, ami gyengeséghez és szédüléshez vezethet.

Cukorbetegség
Bár a cékla cukrot tartalmaz, glikémiás indexe meglehetősen alacsony. A cukorbetegek fogyaszthatják a céklát, de mérsékelt mennyiségben, hogy elkerüljék a glükózszint kiugrását.

Gyomor-bélrendszeri problémák
A gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdő embereknél a cékla magas rosttartalma miatt puffadást és hasmenést okozhat. Ezért a fogyasztását korlátozni kell.

Kapcsolódó írásaink