Egészség

Már három nap léböjt több kárt okozhat, mint hasznot

A narancs, zeller, cékla és alma finom itallá facsarását általában úgy tekintik, mint egy frissítő módot a tápanyagbevitel fokozására

Egy új tanulmány most azt mutatja, hogy a „gyümölcslé böjt” megfoszthat bennünket az egészségünk megőrzéséhez szükséges rostoktól – írja a ScienceAlert.

Már három nap léböjt több kárt okozhat, mint hasznot
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Northwestern Egyetem és az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem kutatói 14 önkéntest toboroztak, és három csoportra osztották őket három napra.

Az egyik csoport kizárólag gyümölcslevekkel készült ételekhez ragaszkodott, az egyik csoport csak növényi alapú ételeket fogyasztott, az egyik csoport pedig gyümölcsleveket és nem gyümölcslevekkel készült ételeket.

A kizárólag gyümölcslevekkel táplálkozóknál jelentős változásokat mutattak a száj baktériumaiban, ami összhangban volt a megnövekedett cukorbevitellel. A gyulladással összefüggésbe hozható proteobaktériumok voltak az egyik olyan baktériumcsoport, amelyek száma megnőtt.

A bélmikrobák változásai kevésbé voltak kifejezettek, mint a szájban, bár a háromnapos gyümölcsléfogyasztás még így is különbséget jelentett: a fokozott gyulladáshoz, sőt kognitív hanyatláshoz köthető baktériumok nagyobb arányban képviselték a mikrobiomot.

„A legtöbb ember úgy gondol a gyümölcslevekre, mint egészséges tisztítókúrára, de ez a tanulmány egy valóságellenőrzést kínál” – mondja Melinda Ring, a Northwestern Egyetem integratív és kulináris orvoslással foglalkozó orvosa.

„A kevés rostot tartalmazó nagy mennyiségű gyümölcslé fogyasztása a mikrobiom egyensúlyának felborulásához vezethet, ami negatív következményekkel járhat, például gyulladással és a bélrendszer egészségének csökkenésével.”

Érdemes megjegyezni, hogy a vizsgálatban használt minta mérete kicsi volt, és hogy a kutatók úgy találták, hogy a baktériumkeverékek néhány hét után visszatértek a normális szintre – ami arra utal, hogy a néhány napos gyümölcsléfogyasztásnak nincs hosszú távú hatása.

Az a sebesség azonban, amellyel a potenciálisan veszélyes baktériumok növekedtek, az egészséges baktériumok pedig csökkentek, mindenképpen indokolja a téma további kutatását. Ezáltal jobban meg kellene értenünk, hogy ezek a baktériumeltolódások hogyan lehetnek károsak.

A kutatók úgy vélik, hogy a rostok eltávolítása a gyümölcslébe forgatott gyümölcsökből és zöldségekből kulcsfontosságú lehet. A rostok általában kiegyensúlyozzák az ezekben az élelmiszerekben lévő cukrot, és elősegítik a gyulladás ellen védő egészségesebb baktériumok terjedését.

„A gyümölcslevek tápanyag-összetétele – különösen a cukor- és szénhidráttartalmuk – kulcsszerepet játszik a mikrobiális dinamika alakításában mind a bélben, mind a szájüregben, ezért gondosan figyelembe kell venni” – mondja Maria Luisa Savo Sardaro, az Északnyugati Egyetem élelmiszer-mikrobiológusa.

A gyümölcsök és zöldségek fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak, és legtöbbünknek többet kellene belőlük fogyasztania. A gyümölcslevek az egyik módja annak, hogy ezeket az élelmiszereket bejuttassuk az étrendünkbe.

A kutatók azonban további tanulmányokat szeretnének látni, amelyek a hosszabb távú hatásokat vizsgálják, különösen a száj egészségét illetően, mivel a száj az első testrészünk, ahol az evés és ivás jótékony vagy káros hatásait észleljük.

„Ez rávilágít arra, hogy a táplálkozási döntések milyen gyorsan befolyásolhatják az egészséggel kapcsolatos baktériumpopulációkat – mondja Ring. – Úgy tűnik, hogy a szájüregi mikrobiom az étrend hatásának gyors barométere.”

„Ha szereti a gyümölcsleveket, fontolja meg, hogy inkább turmixolja őket, hogy a rostok érintetlenül maradjanak, vagy párosítsa a gyümölcsleveket teljes értékű élelmiszerekkel, hogy kiegyensúlyozza a mikrobiomra gyakorolt hatást.”

Kapcsolódó írásaink