Egészség

Sós ételek, amelyek egészségkárosítás nélkül is fogyaszthatók

A nátrium fontos az elektrolit-egyensúly szempontjából

A só (nátrium) fontos ásványi anyag, de a túlzott bevitele magas vérnyomást, szívbetegséget, vesebetegséget és stroke-ot okozhat. Sokan valószínűleg tudják ezt, és igyekeznek kerülni a sós ételeket. Vannak azonban olyanok, amelyeket ki lehet, sőt, ki is kell hagyni az étrendből – írja a Sports.kz.

Sós ételek, amelyek egészségkárosítás nélkül is fogyaszthatók
Képünk illusztráció
Fotó: Food Collection via AFP/Mood4Food/Loic Nicoloso

Az Amerikai Szívgyógyászati ​​Társaság egészséges felnőttek számára napi legfeljebb 2300 mg nátrium bevitelét javasolja, magas vérnyomásban szenvedők számára pedig legfeljebb 1500 mg-ot. A legtöbben azonban napi 3400 mg-nál többet fogyasztanak.

A nátrium fontos az elektrolit-egyensúly szempontjából, különösen az aktív sportolóknál. Ezért bizonyos sós ételek mértékletes fogyasztása akár előnyös is lehet. Az EatingWell egészséges és ízletes táplálkozással foglalkozó weboldal szakértői beszéltek ezekről a termékekről.

Diófélék, magvak és mogyoróvajak

Bár tartalmazhatnak sót, a diófélék gazdagok egészséges zsírokban, fehérjében, és növelhetik a „jó” koleszterinszintet. Például 30 gramm sózott vegyes dió körülbelül 87 mg nátriumot tartalmaz. Választhat csökkentett sótartalmú ételeket, vagy fűszerekkel ízesítheti őket.

Erjesztett ételek

A savanyú káposzta, a kimchi és más erjesztett ételek probiotikumokat tartalmaznak, de sok sót is (két evőkanál káposzta = 180 mg nátrium). Erős ízük miatt azonban általában kis adagokban fogyasztják őket. A kefir, a joghurt, a miso, a tempeh és a kombucha is hasznos.

Olajbogyó

Az antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag olajbogyó a mediterrán étrend része. Mindössze négy olajbogyó körülbelül 248 mg nátriumot tartalmaz. Kiváló kiegészítője salátáknak és ételeknek, a lényeg az adagméret betartása.

Tengergyümölcsei-konzerv

A konzerv tonhal és lazac 400–600 mg nátriumot tartalmaz, de omega–3 zsírsavakban és fehérjében is gazdag. A só ellenére a halfogyasztás növelésének előnyei meghaladják só okozta hátrányokat. Kerülje a só hozzáadását a konzerv halat tartalmazó ételekhez.

Túró

Kiváló fehérje- és kalciumforrás, különösen reggelire vagy edzés utánra. Lehet sós, ha az étrend többi része kevésbé sós, akkor nem lesz probléma.

Konzervbab

Költségbarát és könnyen fogyasztható növényi fehérje. Bár nátriumot tartalmaz, a só egy részét a bab öblítésével le lehet mosni. Csökkentett sótartalmú vagy szárazbabos opció is választható.

A só fontos a folyadék- és elektrolit-egyensúly fenntartásához, de a túl sok fogyasztása káros. A természetes sós ételek mérsékelt fogyasztása az egészséges étrend része lehet, különösen az aktív emberek számára. A lényeg az, hogy kerülje a túlzottan feldolgozott élelmiszereket, és ha egészségügyi korlátozásai vannak, forduljon orvoshoz.

Kapcsolódó írásaink