Egészség
Sós ételek, amelyek egészségkárosítás nélkül is fogyaszthatók
A nátrium fontos az elektrolit-egyensúly szempontjából

Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság egészséges felnőttek számára napi legfeljebb 2300 mg nátrium bevitelét javasolja, magas vérnyomásban szenvedők számára pedig legfeljebb 1500 mg-ot. A legtöbben azonban napi 3400 mg-nál többet fogyasztanak.
A nátrium fontos az elektrolit-egyensúly szempontjából, különösen az aktív sportolóknál. Ezért bizonyos sós ételek mértékletes fogyasztása akár előnyös is lehet. Az EatingWell egészséges és ízletes táplálkozással foglalkozó weboldal szakértői beszéltek ezekről a termékekről.
Diófélék, magvak és mogyoróvajak
Bár tartalmazhatnak sót, a diófélék gazdagok egészséges zsírokban, fehérjében, és növelhetik a „jó” koleszterinszintet. Például 30 gramm sózott vegyes dió körülbelül 87 mg nátriumot tartalmaz. Választhat csökkentett sótartalmú ételeket, vagy fűszerekkel ízesítheti őket.
Erjesztett ételek
A savanyú káposzta, a kimchi és más erjesztett ételek probiotikumokat tartalmaznak, de sok sót is (két evőkanál káposzta = 180 mg nátrium). Erős ízük miatt azonban általában kis adagokban fogyasztják őket. A kefir, a joghurt, a miso, a tempeh és a kombucha is hasznos.
Olajbogyó
Az antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag olajbogyó a mediterrán étrend része. Mindössze négy olajbogyó körülbelül 248 mg nátriumot tartalmaz. Kiváló kiegészítője salátáknak és ételeknek, a lényeg az adagméret betartása.
Tengergyümölcsei-konzerv
A konzerv tonhal és lazac 400–600 mg nátriumot tartalmaz, de omega–3 zsírsavakban és fehérjében is gazdag. A só ellenére a halfogyasztás növelésének előnyei meghaladják só okozta hátrányokat. Kerülje a só hozzáadását a konzerv halat tartalmazó ételekhez.
Túró
Kiváló fehérje- és kalciumforrás, különösen reggelire vagy edzés utánra. Lehet sós, ha az étrend többi része kevésbé sós, akkor nem lesz probléma.
Konzervbab
Költségbarát és könnyen fogyasztható növényi fehérje. Bár nátriumot tartalmaz, a só egy részét a bab öblítésével le lehet mosni. Csökkentett sótartalmú vagy szárazbabos opció is választható.
A só fontos a folyadék- és elektrolit-egyensúly fenntartásához, de a túl sok fogyasztása káros. A természetes sós ételek mérsékelt fogyasztása az egészséges étrend része lehet, különösen az aktív emberek számára. A lényeg az, hogy kerülje a túlzottan feldolgozott élelmiszereket, és ha egészségügyi korlátozásai vannak, forduljon orvoshoz.