Egészség
Ez a jele annak, hogy túl sok cukrot fogyaszt
A cukor nemcsak kalóriát tartalmaz, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelent

Az Amerikai Szívszövetség azt ajánlja a férfiaknak, hogy naponta legfeljebb kilenc teáskanál (36 g) hozzáadott cukrot fogyasszanak, míg a nőknek hat teáskanál (25 g) bevitelre kell korlátozniuk a cukorfogyasztást, írja a Today.
Fontos azonban megkülönböztetni a természetes és a hozzáadott cukrot. A természetes cukor természetesen megtalálható a szénhidrátokban gazdag élelmiszerekben, mint például a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, tejtermékek és teljes kiőrlésű gabonafélék.
Ezek az élelmiszerek olyan szükséges tápanyagokat is tartalmaznak, mint vitaminok, ásványi anyagok, fehérje, rost, antioxidánsok és fitokemikáliák. Nincs szükség ezeknek a tápanyagokban gazdag, teljes értékű élelmiszereknek az elkerülésére, még akkor sem, ha cukorbevitelét korlátozni szeretné.
Valójában a természetes cukrot tartalmazó szénhidrátoknak a napi kalóriabevitel 40–65 százalékát kell kitenniük, mivel ezek az energia fő forrásai.
Másrészt a hozzáadott cukrot feldolgozás vagy elkészítés során adják hozzá az íz javítása érdekében. Bár a hozzáadott cukrot a legtöbb ember édes italokkal, desszertekkel és édességekkel társítja, számos feldolgozott termékben is megtalálható, például kenyérben, teljes kiőrlésű gabonapelyhekben, növényi tejben, energia- és fehérjetartalmú szeletekben, joghurtokban és szószokban.
Jelek, hogy sok cukrot fogyaszt
Ha úgy érzi, hogy túlzásba vitte a cukor fogyasztását, akkor észreveheti, hogy étkezés után nem érez igazi elégedettséget, és gyakran rajtakapja magát, hogy még többet eszik.
Ez azért van, mert a hozzáadott cukor feleslege megzavarhatja az éhség és a jóllakottság jelzéseit.
A cukor túlzott fogyasztásának következményei
A magas hozzáadott cukortartalmú ételek nem csillapítják hatékonyan az éhséget. Ennek következtében étkezés után hamar éhségérzet jelentkezhet.
Egy tanulmányban tizenhat nőt két csoportra osztottak, hogy megvizsgálják, hogyan hat a cukor az éhségre. Az egyik csoport tipikus reggelit fogyasztott, a másik pedig ugyanazt az ételt két cukrozott ital kíséretében.
Mindkét csoport három órát várt az ebéd előtt, és a kutatók figyelemmel kísérték az éhségüket ez idő alatt és a következő étkezés során.
Az édes italokat fogyasztó csoport tagjai nagyobb éhségérzetről számoltak be a főétkezések között, és többet ettek ebédre.
A közvetlen hatása az éhségérzetre mellett a túlzott cukorfogyasztás hosszú távú egészségügyi problémákhoz is vezethet. Például a cukor táplálja a szájban található baktériumokat, ami elősegíti a fogszuvasodást.
A magas hozzáadott cukortartalmú étrend emellett növeli a súlyos betegségek, például a magas vérnyomás, az ischaemiás szívbetegség, a rák és a korai halál kockázatát.