Egészség
Erős csontok gyógyszerek nélkül
Öt termék, amely segít elkerülni a csonttöréseket

A dietetikus és táplálkozási szakértő Kelly Powers elmondta, hogy a mediterrán étrend előnyben részesíti a halat, mint a fehérje és a telítetlen zsírsavak fő forrását a táplálkozásban, írja az EatingWell.
Szardínia, szardella és más zsíros hal
A konzerv szardínia és szardella (csonttal) gazdag kalciumban, amely elősegíti a csontok sűrűségét és szilárdságát.
Más halfajok is tartalmaznak a csontok egészségéhez szükséges tápanyagokat. A zsíros halak, mint a lazac, a makréla, a tonhal és a szardínia, magas D-vitamin-tartalommal rendelkeznek, amely segít a szervezetnek a kalcium hatékony felszívódásában.
Bár a kalcium számos élelmiszerben megtalálható, a D-vitamin ajánlott mennyiségét nehezebb étrenddel biztosítani. A zsíros halak fontos D-vitamin-források lehetnek, különösen, ha rendszeresen szerepelnek az étrendben.
Leveles zöldségek
A leveles zöldségek a mediterrán étrend alapvető elemei. A zöld leveles zöldségekben található K-vitamin egy tápanyag, amely segít a szervezetnek a kalcium felhasználásában.
A mediterrán étrendben nincsenek tiltott leveles zöldségek, ezért legyen kreatív a választásukban és a fogyasztásuk módjában. Próbálja ki a kelkáposztát smoothie-ban vagy a pirított spenótot szószban.
Sajt
A tejtermékek az egyik legismertebb tápanyagforrások a csontok egészségének fenntartásához.
Az olyan sajtok, mint a mozzarella, a parmezán, a ricotta és az asiago, kiváló kalciumforrások, ami miatt kiváló választás a csontok egészségének megőrzéséhez.
Fontos tudni, hogy a sajt sok telített zsírt és nátriumot is tartalmazhat, ezért a napi összfogyasztást korlátozni kell, figyelembe véve az általános étrendet.
Szilva
A szilva rendszeres fogyasztása nemcsak elősegíti a bélműködést, hanem jót tehet a csontok egészségének is. A szilva gazdag káliumban, amely egy olyan tápanyag, amelyről ismert, hogy segít növelni a csontsűrűséget, vagyis megőrzi a csontok erősségét.
Kutatások kimutatták, hogy napi 50-100 g aszalt szilva fogyasztása jótékony hatással van az egészségre. Vegye fel az aszalt szilvát az étrendjébe, fogyassza snackként diófélékkel vagy magvakkal, adjon hozzá smoothie-hoz, vagy élvezze különleges desszertként.
Olívaolaj
Az olívaolaj nagyon hasznos, és mindenhez használják, a főzéstől a salátaöntetekig. Telítetlen zsírsavai ismert módon jót tesznek a szív és a csontok egészségének.
Az olívaolajról azt is gondolják, hogy szerepet játszik a csontok reszorpciójának lassításában és megakadályozza a fehérje lebontását elősegítő enzimek növekedését, ami együttesen a csonttömeg növekedéséhez vezet.
Próbáld ki az olívaolajat az étrendedben, készíts olívaolajos salátaöntetet vagy párold meg a zöldségeket.
Egyéb módszerek a csontok egészségének javítására
Fogyasszon fehérjét
A fehérje leggyakrabban az izmok táplálása és regenerálása kapcsán kerül szóba, de a csontok egészségében is fontos szerepet játszik. A csontok tömegének és térfogatának jelentős részét képezi, és részt vesz a csontok és a csonttömeg növekedésében.
Javasolt a fehérje különböző forrásokból (állati és növényi) történő bevitel, valamint a kalcium- és D-vitamin-szükséglet biztosítása.
Korlátozza az alkoholfogyasztást
Az alkoholfogyasztás negatív hatással lehet a csontok egészségére. Túlzott fogyasztás esetén ronthatja a szervezet bizonyos tápanyagok, különösen a csontok egészséges fejlődéséhez szükséges kalcium felszívódását.
Maradjon fizikailag aktív
A fizikailag aktív életmód sokféleképpen jót tesz az egészségnek. A testmozgás nemcsak a szív- és érrendszer egészségét tartja fenn, hanem segít csökkenteni a stresszt és javítja az alvást is.
Az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres súlyzós edzés és az erősítő edzés is fontos a csontok egészségének megőrzése szempontjából.