Egészség

Goji bogyó: valóban szuperélelmiszer?

A friss kutatások szerint akár kockázatos is lehet

Egyesek egyenesen azt állítják, hogy a goji bogyó az örök fiatalság forrása. Ám nem mindig veszélytelen a fogyasztása – írta meg a Házi Patika.

Goji bogyó: valóban szuperélelmiszer?
A goji bogyót az örök fiatalság forrásának tartják
Fotó: AFP/Xinhua/Hu Huhu

A goji bogyó – más néven farkasbogyó – egy élénk narancsvörös színű bogyó, amely egy Kínában őshonos cserje termése. Ázsiában már generációk óta fogyasztják a hosszabb élet reményében, valamint számos gyakori betegség – például cukorbetegség, magas vérnyomás, láz és öregszeműség – kezelését remélték tőle.

A goji bogyó tápanyagokban igen gazdag. Jó fehérje- és antioxidánsforrás, emellett A- és C-vitaminban, vasban és rostban is bővelkedik. Egyes kutatások szerint a goji bogyó leve az alábbi jótékony hatásokat is kifejtheti szervezetben:

  • nyugtat;
  • javítja a sportteljesítményt;
  • javítja az alvás minőségét;
  • segíti a testsúlycsökkentést;
  • támogatja az immunrendszer működését;
  • mérsékli a szervezetben lévő gyulladásokat.

A legtöbb bogyós gyümölcsről ismert, hogy jót tesz az egészségnek. Az viszont nem világos, hogy a goji bogyó jobb-e más bogyófajtáknál, illetve hogy a goji bogyót tartalmazó étrend-kiegészítők is ugyanolyan egészségügyi előnyökkel járnak-e, mint maga a gyümölcs . A gyümölcs – akár nyersen, főzve, szárítva, gyógyteaként, gyümölcsléként vagy táplálékkiegészítőként történő – fogyasztása bizonyos esetekben kockázatokat is felvethet.

Kapcsolódó írásaink