Egészség
Goji bogyó: valóban szuperélelmiszer?
A friss kutatások szerint akár kockázatos is lehet

A goji bogyó – más néven farkasbogyó – egy élénk narancsvörös színű bogyó, amely egy Kínában őshonos cserje termése. Ázsiában már generációk óta fogyasztják a hosszabb élet reményében, valamint számos gyakori betegség – például cukorbetegség, magas vérnyomás, láz és öregszeműség – kezelését remélték tőle.
A goji bogyó tápanyagokban igen gazdag. Jó fehérje- és antioxidánsforrás, emellett A- és C-vitaminban, vasban és rostban is bővelkedik. Egyes kutatások szerint a goji bogyó leve az alábbi jótékony hatásokat is kifejtheti szervezetben:
- nyugtat;
- javítja a sportteljesítményt;
- javítja az alvás minőségét;
- segíti a testsúlycsökkentést;
- támogatja az immunrendszer működését;
- mérsékli a szervezetben lévő gyulladásokat.
A legtöbb bogyós gyümölcsről ismert, hogy jót tesz az egészségnek. Az viszont nem világos, hogy a goji bogyó jobb-e más bogyófajtáknál, illetve hogy a goji bogyót tartalmazó étrend-kiegészítők is ugyanolyan egészségügyi előnyökkel járnak-e, mint maga a gyümölcs . A gyümölcs – akár nyersen, főzve, szárítva, gyógyteaként, gyümölcsléként vagy táplálékkiegészítőként történő – fogyasztása bizonyos esetekben kockázatokat is felvethet.