Egészség

Veszélyes lehet a szalonnás rántotta vagy a csülkös bableves

Kevesebb alkoholfogyasztással és több mozgással is csökkenthető a magas koleszterinszint

Koleszterinszintünkre nagy hatással van az étkezésünk, például kevesebb állati és több növényi eredetű élelmiszer fogyasztása, valamint a feldolgozott ételek korlátozása is segíthet a koleszterinszint javításában.

Veszélyes lehet a szalonnás rántotta vagy a csülkös bableves
Hatékony védekezés a rendszeres sportolás
Fotó: MH-archív/Varga Imre

A Hazipatika.com cikke szerint a koleszterinszintünkre nagy hatással van, hogy mi mindent eszünk, ezért ha magasak az értékeink, fontos, hogy étrendünkre is jobban figyeljünk. A probléma a „rossz”, azaz az LDL-koleszterinnel van. A magas LDL-koleszterin- és alacsony HDL-koleszterin-szint (ez utóbbit nevezik „jó” koleszterinnek) az érelmeszesedés, illetve az annak következtében kialakuló betegségek egyik legfontosabb előjelzője és okozója. A koleszterinszintnövelő élelmiszereket tehát azért ajánlott korlátozni, mert gyakori fogyasztásuk olyan problémákhoz vezethet, mint a szívbetegség és a stroke. Mutatjuk, mi mindent érdemes kerülnünk, ha magas a koleszterinszintünk.

A sült ételeknek magas a telített zsírsav- és koleszterintartalmuk. A legnagyobb bűnösök közé tartoznak ebben a kategóriában a gyorséttermi reggeli szendvicsek, mint például a keksz vagy croissant tojással, sajttal, kolbásszal és szalonnával – írja a VerywellHealth.com. Magas koleszterinszint esetén tehát az alábbi zsiradékokat tartalmazó, sült élelmiszereket ajánlott kerülni: marhafaggyú, kókuszolaj, zsír, pálmaolaj, részben hidrogénezett olajok (ezek az egészségtelen transzzsírok elsődleges forrásai étrendünkben).

Hús és hús között is van különbség, ha koleszterinről van szó. A következők lehetnek problémásak ebből a szempontból: bárányhús, sertéshús (bőrrel), baromfihús (bőrrel), feldolgozott húsok (például hot dog, felvágott, szalonna, kolbász).

A vörös húsok helyett érdemes inkább fehér, sovány húsokat választani. A látható zsírt csöpögtessük le, a bőrt pedig távolítsuk el tálalás előtt.

Az állati eredetű tejtermékek is gazdagok telített zsírokban: vaj, sajt, fagylalt, tej, tejszín, joghurt.

A koleszterinbevitel csökkentése érdekében érdemes áttérni zsírszegény (sovány) tejre és alacsony zsírtartalmú sajtokra.

Bár a koleszterinre nagy hatással van, hogy mit eszünk, befolyásolja azt a genetikánk is, akárcsak az, hogy mennyit mozgunk, valamint egyéb életmódbeli tényezők. Ezért ezekre együttesen kell figyelni, hogy koleszterinünket lejjebb vigyük.

Hatékony módszer: az alkoholfogyasztás csökkentése, a dohányzás abbahagyása, a stressz csökkentése, a közepes intenzitású testmozgás (például aerobic) – legalább heti háromszor negyven perc.