Egészség
Tabletták nélkül is csökkenthető a koleszterinszint
Elfoglalhatja méltó helyét

Amit a tanulmány mutatott
A Montana Egyetem tudósai 38 túlsúlyos felnőttet figyeltek meg. Három hónapon keresztül a résztvevők egyik csoportja minden nap főtt zöldlencsét evett ebédre, míg a másik csoport folytatta korábbi étrendjét. A cél az volt, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolja egy ilyen egyszerű változtatás a „rossz” LDL-koleszterin szintjét.
Az eredmények lenyűgözőek voltak: a rendszeresen lencsét fogyasztó résztvevők összkoleszterinszintje és alacsony sűrűségű lipoproteinszintje jelentősen alacsonyabb volt. Ezenkívül az étkezés utáni vércukorszint javulását és a gyulladásos folyamatok csökkenését észlelték.
Miért olyan hatékony a lencse?
-
Magas az oldhatórost-tartalma. A belekben az epesavakhoz kötődnek, elősegítve azok eliminációját. A máj több koleszterint kezd felhasználni új epesavak létrehozására, ami csökkenti a vérszintjét.
-
Szaponinok jelenléte. Ezek a növényi vegyületek segítenek csökkenteni a koleszterin felszívódását a belekben, és felgyorsítják annak eliminációját.
-
Zsíros ételek helyettesítése. A lencse az ételeket telített zsírokkal helyettesítve automatikusan csökkenti a káros lipidek fogyasztását, ami tovább csökkenti a szervezet koleszterintermelését.
Nincs mellékhatás
A kísérlet során a résztvevők nem tapasztaltak komoly emésztési problémát, ami még vonzóbbá teszi a lencsét az étrendbe való rendszeres beiktatáshoz – írja a MedPulse.
Mi lesz ezután?
A tudósok úgy vélik, hogy nagyobb léptékű vizsgálatokat kell végezni a különböző népességcsoportokon. Az azonban már most világos, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését célzó táplálkozási ajánlásokban a lencse elfoglalhatja méltó helyét.