Egészség

Fűszer, amely mérgező is lehet

Felgyorsítja az anyagcserét, és növeli a szövetek inzulinérzékenységét

A kurkuma egy élénk, aranyló fűszer, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságairól és gazdag tápanyagtartalmáról ismert. Régóta népszerű alapanyag a főzésben, és aktívan használják a népi gyógyászatban, de vannak ellenjavallatai is, írja a Sports.kz.

Fűszer, amely mérgező is lehet
A kurkuma felgyorsítja az anyagcserét, és növeli a szövetek inzulinérzékenységét, amely gyorsabb kalóriaégetéshez és zsírlebontáshoz vezet
Fotó: AFP/Biosgarden/Biosphoto/Catherine Fruhinsholz

Annak ellenére, hogy rengeteg pozitívuma van a kurkuma csodálatos hatásainak, ennek a fűszernek az indokolatlan használata nemcsak haszontalan, hanem káros is lehet.

A kurkuma előnyei

A népszerű élénk narancssárga vagy sárga fűszer jellegzetes árnyalatot és kesernyés ízt kölcsönöz az ételeknek. A gyömbérfélék családjába (Zingiberaceae) tartozó Curcuma longa növény rizómájából nyerik. Élénk színe és számos jótékony tulajdonsága miatt széles körben használják a főzésben, az orvostudományban és a kozmetikában. Az orvostudományban a kurkuma népszerűvé vált a kurkumin nevű anyag miatt, amely számos gyógyító tulajdonsággal rendelkezik.

Ez az anyag gyulladáscsökkentő hatású. Bizonyított tény, hogy a szervekben és szövetekben fellépő, krónikus gyulladás számos betegséghez vezet, például szív- és érrendszeri, valamint autoimmun betegségekhez, cukorbetegséghez, rákos megbetegedéshez, ízületi gyulladáshoz és akár meddőséghez is.

A kurkuma felgyorsítja az anyagcserét, és növeli a szövetek inzulinérzékenységét, amely gyorsabb kalóriaégetéshez és zsírlebontáshoz vezet. Mivel az inzulin anyagcseréje normalizálódik, a vércukorszint is normalizálódik, amely azt jelenti, hogy nincsenek cukoringadozások, amikor a cukor hirtelen emelkedik, majd csökken, és nem eszünk túl sokat.

A kurkumin egy erős antioxidáns, amely hatékonyan küzd a szervezetben lévő szabad gyökökkel, amelyek segítenek lelassítani az öregedést.

Egyes tanulmányok szerint a kurkumin javíthatja a memóriát, és csökkentheti a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A kurkumin képes áthatolni a vér-agy gáton, közvetlenül hatva az agyra. Javítja a memóriát, enyhíti a depresszió tüneteit, elősegíti az új agysejtek növekedését.

A kurkuma immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítik a szervezetet a fertőzések leküzdésében és az általános egészség megőrzésében.

A kurkumát kozmetikai eljárásokban használják antiszeptikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. Segíthet a pattanások, ekcéma és más bőrproblémák esetén. A kurkumamaszkokat gyakran használják az arcszín javítására és a pigmentáció csökkentésére.

Ellenjavallatok

Fontos megjegyezni, hogy nem mindenki fogyaszthat kurkumát.

A gyomor-bél traktus betegségei esetén – például gyomorhurut és peptikus fekély – a kurkuma tovább irritálhatja a gyomornyálkahártyát. Máj- és epeúti betegségek esetén nem szabad elfelejteni, hogy a fűszer fokozhatja az epe áramlását, amely súlyosbíthatja ezen szervek betegségeit.

A kurkuma segít hígítani a vért, és fokozza a szövetek vérzését. Ezért, ha vérzési rendellenességei vannak, vagy véralvadásgátlókat (például warfarint) szed, óvatosan kell bánni a kurkumával. Ugyanezen okból – a vérhígító képessége miatt – jobb, ha ezt a fűszert műtét előtt kerüljük.

Ha hajlamos allergiás reakciókra, a kurkumával is óvatosnak kell lennie. És ha már észrevett a kurkuma szedése közben olyan tüneteket, mint a bőr viszketése, kiütések, duzzanat, akkor abba kell hagynia a fűszer szedését, és orvoshoz kell fordulnia.

Terhesség és szoptatás. A kurkumin nagy dózisa méhösszehúzódásokat okozhat, ezért terhesség alatt nem ajánlott.

A kurkuma a legtöbb ember számára hasznos étrend-kiegészítő lehet, de mindig figyelembe kell venni az egyéni egészségügyi jellemzőket és az esetleges ellenjavallatokat. Mielőtt a kurkumát kiegészítőként vagy gyógyászati ​​célra használnánk, ajánlott konzultálni orvossal vagy táplálkozási szakemberrel.

Recept egy frissítő salátához kurkumával:

– fehérrépa

– fekete retek

– zellergyökér

– daikon (japán retek)

– hónapos retek

– 0,1-0,5 százalékos savtartalmú olívaolaj

– egy csipetnyi kurkuma.

A lehető legegyszerűbben elkészíthető. A megmosott és meghámozott gyökérzöldségeket reszeljük le a legkisebb reszelőn, és adja hozzá a kurkumát az olajhoz, keverje össze, és öntse a salátára.

Kapcsolódó írásaink