Életmód

Íme, a világ öt legegészségesebb fűszere

Nem csak finomak, de segítenek fiatalnak maradni

A legtöbb ember csak azért veszi ki a kedvenc fűszereit a konyhaszekrényből, mert finomak. De tudta, hogy egyes fűszerek nemcsak hogy finomak, de segíthetnek fiatalodni is?

Íme, a világ öt legegészségesebb fűszere
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/R3F

A bors és a só mellett érdemes szokatlanabb fűszereket is használni. Így a kulináris élmény mellett az egészségéért is tehet valami jót. A teste hosszú távon hálás lesz érte.

Kurkuma – fiatalon tart

Az élénk narancssárga fűszer igazi mindenes, ha az egészségről van szó. Öt illóolajának köszönhetően a kurkuma pozitív hatással van a gyomor-bél traktusra és elősegíti az emésztést. A fűszer gyulladáscsökkentő hatással is bír a kurkumin színezéknek köszönhetően.

De a kurkuma nem csak belsőleg tesz csodákat. A kurkumában található antioxidánsok a ráncok ellen is küzdenek. A szabad gyökök elpusztulnak és a sejtek megújulása felgyorsul.

Fahéj – támogatja a fogyást

A reggeli gabonapehelybe mindig tegyen egy jó csipetnyit fahéj keveréket. A barna por az egyik melegítő fűszer, amely egyszerűen melegítő érzést kelt a testben. Egyébként a szervezetünknek először energia, és így kalóriák felhasználásával kell ezt előállítania.

Borsmenta – segít a gyomorfájás ellen

Gyomorfájdalommal küzd? Egy csésze borsmentatea gyors enyhülést hozhat. A növényben található mentol keserűanyag-tartalma miatt görcsoldó, fájdalomcsillapító és nyugtató hatású.

Azonban azoknak, akik hányingertől szenvednek, nem szabad napi két csészénél többet inniuk. Egyébként a benne található mentol szükségtelenül irritálja a gyomornyálkahártyát.

Fokhagyma – erősíti az immunrendszert

Az erős illatú gumó rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, és így megelőzi a megfázást. Másrészt elősegíti a vérkeringést és az egészséges emésztést.

Elkészítésekor azonban ügyelni kell arra, hogy a fokhagymát ne főzzük túl. Különben keserű lesz, és elveszíti egészséges összetevőit – írja a Focus.

Oregánó – népszerű a mediterrán konyhában

A főként a mediterrán konyhából ismert fűszert az orvostudományban gyakran természetes antibiotikumként emlegetik. Jogosan, hiszen az oregano gombaölő szerként működik. Ez azt jelenti, hogy a gombák és spórák lassabban fejlődnek, sőt ártalmatlan esetekben elpusztulnak. A gyógynövény antibakteriális és vírusellenes hatással is rendelkezik.

Kapcsolódó írásaink