Egészség
Bogyók, amelyek segíthetnek csökkenteni az idősek koleszterinszintjét
Érdemes beiktatni az étrendbe

Elmagyarázta, hogy az áfonya gazdag élénk színű pigmentekben, úgynevezett antocianinokban. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és megakadályozzák az idő előtti öregedést. Darja Rusakova táplálkozási szakértő erről a Moszkva 24-nek nyilatkozott – írja a Sports.kz.
A málnára érdemes odafigyelni, mert sok magnéziumot tartalmaz: pozitív hatással van a szív- és érrendszerre. Ezenkívül vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatású, az összetételében lévő rost pedig javítja az emésztést.
„A homoktövis viszont abban hasznos, hogy normalizálja a lipid (zsír – a szerk.)-anyagcserét. Az életkorral ez megzavarodik, amely a koleszterinszint emelkedéséhez vezet” – mondta Daria Rusakova.
A homoktövis omega–7 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek támogatják a nyálkahártyák egészségét, amelyek az életkorral szárazabbá válnak – tette hozzá.
Az orvos ugyanakkor figyelmeztetett, hogy nem érdemes nagy mennyiségben bogyókat fogyasztani: savakat tartalmaznak, amelyek agresszív hatással lehetnek a gyomor-bél traktusra. Ráadásul allergiát is okozhatnak, ezért a bogyók adagja nem haladhatja meg a napi 200 grammot – vonta le a következtetést Rusakova.