Egészség

Ételek, amiktől éveket fiatalodhatunk

Ragyogó lesz a bőre

Akár a rugalmasságot szeretné növelni, akár a kimerült bőrt szeretné visszaállítani, számos lehetőség áll rendelkezésre a kollagéntermelés serkentésére. Amikor megszületünk, bőrünk tele van kollagénnel, ami az évek során csökken. A jó hír, hogy sokféle módon támogathatjuk a kollagénraktárainkat, ha egy kis feszesítésre van szükség. Meglepő módon nincs szüksége étrend-kiegészítőkre, mert van három egyszerű étel a kocsonyán és a csirkén túl, amit könnyen megtalál a konyhában, és azonnal serkenti a kollagéntermelést.

Ételek, amiktől éveket fiatalodhatunk
Képünk illusztráció
Fotó: Phanie via AFP/VOISIN

„A tested természetes módon termel kollagént, amikor bőrkárosodás vagy stressz éri, például a retinoidok használatakor, a mikrotűs kezelések során, vagy akár a bőrradírozáskor is” – mondja Jeannette Graf MD, bőrgyógyász.

Lehet természetes módon serkenteni a kollagént?

Bár az olyan kezelések, mint a mikrotűs kezelés és a retinoidok használata valóban serkenthetik a kollagéntermelést, lehetséges a kollagén természetes módon történő stimulálása is. Dr. Graf olyan dolgokat ajánl, mint a napvédelem, a fehérjében és antioxidánsokban gazdag étrend, a minőségi alvás és a megfelelő hidratáltság, írja a Life.

Hogyan növelhetjük a kollagéntermelést?

Számos módon serkenthetjük a kollagéntermelést a helyi bőrápolás (keressen olyan összetevőket, mint a retinol, peptidek és C-vitamin), kezelések, életmódbeli változások és kollagénkiegészítők segítségével.

A kezelések és termékek mellett a táplálkozás is nagy szerepet játszhat a kollagén serkentésében, de fontos figyelembe venni, hogy nem minden étel egyformán hasznos. „A csontleves, a hal, a csirkehús bőre és a tojásfehérje természetes módon gazdag kollagénben” – magyarázza. „A C-vitaminban gazdag ételek, mint a citrusfélék és a leveles zöldségek, szintén támogathatják a kollagéntermelést.”

Mit érdemes enni?

  • Hal

Mint más állatok, a halak is kollagénből készült csontokkal és szalagokkal rendelkeznek. Néhányan azt állítják, hogy a tengeri kollagén az egyik legjobban felszívódó forma. Egy 2023-as kutatás szerint ez a kollagénforma talán biológiailag jobban hasznosul, és különösen segíthet a bőr egészségének és rugalmasságának megtartásában.

De bár a tonhalszendvics vagy a lazacvacsora biztosan hozzájárul a kollagénbevitelhez, fontos tudni, hogy a hal „húsa” kevesebb kollagént tartalmaz, mint más, kevésbé kívánatos részek. A legtöbb kollagént a hal feje és szeme tartalmazza, amit valószínűleg nem fog megenni, de étrend-kiegészítőben megtalálja.

  • Tojásfehérje

Bár a tojás nem tartalmaz olyan kötőszöveteket, mint sok más állati termék, a tojásfehérje viszonylag magas mennyiségben tartalmaz prolint. Ez az egyik aminosav, amely szükséges a kollagéntermeléshez.

  • Fokhagyma

A fokhagyma nemcsak a pörköltekhez és tésztákhoz adhat ízt, hanem a kollagéntermelést is fokozhatja. A fokhagyma magas kéntartalmú, ami egy nyomelem, amely segít a kollagén szintézisében, és megakadályozza annak lebomlását. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fogyasztott mennyiség is számít. Valószínűleg sok fokhagymát kell enni ahhoz, hogy élvezze a kollagén előnyeit, ami nem biztos, hogy praktikus, de a potenciális előnyök miatt érdemes beépíteni a fokhagymát a rendszeres étrendjébe.

A cukor és a finomított szénhidrátok károsíthatják a kollagént

Ahhoz, hogy a teste a legjobban végezze el a kollagéntermelést, koncentráljon a magas kollagéntartalmú állati vagy növényi alapú ételekre vagy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsökre és zöldségekre. Egyéb tápanyagok, amelyek segítik a kollagéntermelést: a cink, a C-vitamin és az E-vitamin. Emellett érdemes elkerülni a túl sok cukor és finomított szénhidrát fogyasztását, mint a fehér kenyér és a péksütemények. Ezek gyulladást okozhatnak, ami gátolhatja a kollagén szintézisét.

Kapcsolódó írásaink