Egészség
A halhatatlanság gyógynövénye
Ez egy kúszó, évelő lágyszárú növény

A zöld teát az egyik leghasznosabb italnak tartják: javítja a bőrt, segíti az agyműködést, sőt csökkenti a rák kockázatát is.
A zöld teának azonban át kell lépnie: az egészségügyi előnyök tekintetében megelőzte a jiaogulan, vagyis az ötlevelű gynostemma nevű gyógynövényből készült tea. Ez egy kúszó, évelő lágyszárú növény, amelyet Északkelet- és Délkelet-Ázsiában évszázadok óta használnak gyógyszerként és élelmiszerként. Kínában a jiaogulan „déli ginzeng”, az Egyesült Államokban „zöld arany”, Szingapúrban pedig „minden betegség ellenszere” néven ismert. A növényt a „halhatatlanság gyógynövényének” is nevezik.
„A jiaogulan tea nagyon magas ORAC-szinttel rendelkezik (az antioxidáns aktivitást mérő index – a szerk. megjegyzése). Ez az index a jiaogulanban nyolcszor magasabb, mint a zöld teában” – mondta Michael Aziz belgyógyász a New York Postnak.
Az orvos azt javasolja, hogy 1-2 teáskanálnyi szárított jiaogulan tealevelet főzzünk le 250 ml vízben, majd szűrjük le és igyuk meg, mint a szokásos teát.
A jiaogulan tea íze enyhén kesernyés és édes. Az ital keserűségét a növényben található szaponinok adják. Ezek biológiailag aktív növényi vegyületek, amelyek jótékony tulajdonságok hosszú listájával rendelkeznek. A szaponinok gyulladáscsökkentő hatásúak, valamint antimikrobiális, immunmoduláló, antiszeptikus, nyugtató, görcsoldó, epehajtó, fekélyellenes, felszívódó, hashajtó hatásúak.
Tanulmányok szerint: a jiaogulan tea rendszeres fogyasztása esetén csökkentheti a stroke kockázatát, mivel szaponinjai gátolják az érrendszeri plakkok kialakulását.
„Kesernyés íze miatt a jiaogulan különösen hatékony a láz megszüntetésében és a szervezet méregtelenítésében, így hasznos az olyan betegségeknél, mint a vírusos májgyulladás, a krónikus gyomor-bélhurut és a hörghurut” – írták a Qingdao Egyetem kínai kutatói a Journal of Functional Foods című szaklapban.
Édességének köszönhetően pedig a jiaogulan táplálja a szívet és védi a májat, jótékonyan hat a vérre, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint segít a zsírmájzsugorodás, az álmatlanság és a fejfájás esetén.
Emellett tanulmányok bizonyították, hogy ez a növény erős daganatellenes hatással rendelkezik. A jiaogulánban található anyagok gátolják a daganatos sejtek növekedését és az áttétképződést.
Más tudományos cikkek szerint a halhatatlanság gyógynövénye segít a neurodegeneratív betegségekben.
A jiaogulan védi az agyat, és hatékony kiegészítő kezelésként szolgálhat a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kezelésére – áll a kínai tudósok áttekintésében.
A növény emellett fokozza az anyagcserét és gyógyítja a bélrendszert. Tanulmányok szerint a jiaogulan növeli a hasznos baktériumok számát a bélflórában.
Dr. Aziz szerint a halhatatlanság gyógynövényét tartalmazó tea biztonságosan fogyasztható. Mellékhatások azonban előfordulnak. Ezek a hányinger, hasmenés, ritkábban hányás, szédülés, homályos látás vagy fülzúgás.
Ezenkívül, ha bármilyen gyógyszert szed, érdemes a jiaogulan fogyasztása előtt konzultálni orvosával: ez a kiegészítő befolyásolhatja a gyógyszer hatását.
A cukorbetegeknek óvatosnak kell lenniük, ha nagy mennyiségű teát isznak, mivel a jiaogulan csökkentheti a vércukorszintet. Ilyen esetben a gyógyszeradagot esetleg módosítani kell – mondja az orvos.
Összességében a tudósok nagy lehetőségeket látnak a növény felhasználásában – írja a Sports.kz a Doctorpiter.ru-ra hivatkozva.
A jiaogulan tea vagy az ezen a növényen alapuló termékek fogyasztása elősegíti a hosszú életet, növeli az energiát és csökkenti a betegségeket – mondják a kínai kutatók.