Egészség

A halhatatlanság gyógynövénye

Ez egy kúszó, évelő lágyszárú növény

Az életadó növényt már évszázadok óta használják a népi gyógyászatban, de az utóbbi években különösen népszerűvé vált.

A halhatatlanság gyógynövénye
Az éltető növényt több száz éve alkalmazzák a népi gyógyászatban, de az utóbbi években különösen népszerűvé vált
Fotó: Imaginechina via AFP/Liu Huanyu

A zöld teát az egyik leghasznosabb italnak tartják: javítja a bőrt, segíti az agyműködést, sőt csökkenti a rák kockázatát is.

A zöld teának azonban át kell lépnie: az egészségügyi előnyök tekintetében megelőzte a jiaogulan, vagyis az ötlevelű gynostemma nevű gyógynövényből készült tea. Ez egy kúszó, évelő lágyszárú növény, amelyet Északkelet- és Délkelet-Ázsiában évszázadok óta használnak gyógyszerként és élelmiszerként. Kínában a jiaogulan „déli ginzeng”, az Egyesült Államokban „zöld arany”, Szingapúrban pedig „minden betegség ellenszere” néven ismert. A növényt a „halhatatlanság gyógynövényének” is nevezik.

„A jiaogulan tea nagyon magas ORAC-szinttel rendelkezik (az antioxidáns aktivitást mérő index – a szerk. megjegyzése). Ez az index a jiaogulanban nyolcszor magasabb, mint a zöld teában” – mondta Michael Aziz belgyógyász a New York Postnak.

Az orvos azt javasolja, hogy 1-2 teáskanálnyi szárított jiaogulan tealevelet főzzünk le 250 ml vízben, majd szűrjük le és igyuk meg, mint a szokásos teát.

A jiaogulan tea íze enyhén kesernyés és édes. Az ital keserűségét a növényben található szaponinok adják. Ezek biológiailag aktív növényi vegyületek, amelyek jótékony tulajdonságok hosszú listájával rendelkeznek. A szaponinok gyulladáscsökkentő hatásúak, valamint antimikrobiális, immunmoduláló, antiszeptikus, nyugtató, görcsoldó, epehajtó, fekélyellenes, felszívódó, hashajtó hatásúak.

Tanulmányok szerint: a jiaogulan tea rendszeres fogyasztása esetén csökkentheti a stroke kockázatát, mivel szaponinjai gátolják az érrendszeri plakkok kialakulását.

„Kesernyés íze miatt a jiaogulan különösen hatékony a láz megszüntetésében és a szervezet méregtelenítésében, így hasznos az olyan betegségeknél, mint a vírusos májgyulladás, a krónikus gyomor-bélhurut és a hörghurut” – írták a Qingdao Egyetem kínai kutatói a Journal of Functional Foods című szaklapban.

Édességének köszönhetően pedig a jiaogulan táplálja a szívet és védi a májat, jótékonyan hat a vérre, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint segít a zsírmájzsugorodás, az álmatlanság és a fejfájás esetén.

Emellett tanulmányok bizonyították, hogy ez a növény erős daganatellenes hatással rendelkezik. A jiaogulánban található anyagok gátolják a daganatos sejtek növekedését és az áttétképződést.

Más tudományos cikkek szerint a halhatatlanság gyógynövénye segít a neurodegeneratív betegségekben.

A jiaogulan védi az agyat, és hatékony kiegészítő kezelésként szolgálhat a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kezelésére – áll a kínai tudósok áttekintésében.

A növény emellett fokozza az anyagcserét és gyógyítja a bélrendszert. Tanulmányok szerint a jiaogulan növeli a hasznos baktériumok számát a bélflórában.

Dr. Aziz szerint a halhatatlanság gyógynövényét tartalmazó tea biztonságosan fogyasztható. Mellékhatások azonban előfordulnak. Ezek a hányinger, hasmenés, ritkábban hányás, szédülés, homályos látás vagy fülzúgás.

Ezenkívül, ha bármilyen gyógyszert szed, érdemes a jiaogulan fogyasztása előtt konzultálni orvosával: ez a kiegészítő befolyásolhatja a gyógyszer hatását.

A cukorbetegeknek óvatosnak kell lenniük, ha nagy mennyiségű teát isznak, mivel a jiaogulan csökkentheti a vércukorszintet. Ilyen esetben a gyógyszeradagot esetleg módosítani kell – mondja az orvos.

Összességében a tudósok nagy lehetőségeket látnak a növény felhasználásában – írja a Sports.kz a Doctorpiter.ru-ra hivatkozva.

A jiaogulan tea vagy az ezen a növényen alapuló termékek fogyasztása elősegíti a hosszú életet, növeli az energiát és csökkenti a betegségeket – mondják a kínai kutatók.

Kapcsolódó írásaink