Egészség

A tudósok megnevezték a legjobb kávéfőzési módot a szív és az érrendszer egészsége érdekében

Ez a kávéfajta tartalmazza a legalacsonyabb koncentrációban a koleszterinszintet növelő anyagokat

Svéd tudósok David Igman orvos vezetésével megállapították, hogy a papírszűrővel készült kávé (filteres) a leghasznosabb a szív és az érrendszer egészségére.

A tudósok megnevezték a legjobb kávéfőzési módot a szív és az érrendszer egészsége érdekében
Képünk illusztráció
Fotó: Mint Images via AFP/Mint Images

Ez a kávéfajta tartalmazza a legalacsonyabb koncentrációban a koleszterinszintet növelő anyagokat.

A tanulmány kimutatta, hogy a kávéban lévő diterpének (cafestol és kahveol) koncentrációja az elkészítési módtól függ. A munkahelyi kávéfőzőben készített kávéban szignifikánsan magasabb volt ezeknek az anyagoknak a koncentrációja, mint az otthon készített kávéban, kivéve az eszpresszót.

„A legtöbb kávégép meglehetősen magas koncentrációban tartalmazza ezeket az anyagokat. Nem olyan rossz, mint a kotyogós kávé, a presszó a kotyogós a szűrt kávé között van a skálán” – jegyezte meg Igman, írta a Sports.kz a News.ru-ra hivatkozva.

A tudósok kiszámították, hogy ha három csésze, kávéfőzőben készült kávét papírszűrővel ellátott csepegtető kávéfőzőből készült kávéra cserélnek, az negyven év alatt 36 százalékkal csökkentheti az ateroszklerotikus szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezért ajánlott a filterkávé fogyasztása, hogy megvédje az ereket a koleszterintől és a szívet a szívinfarktustól.

Kapcsolódó írásaink