Egészség
A sós ételektől való függőség növeli az elhízás kockázatát
A túlzott nátriumbevitel befolyásolhatja a testsúlyt

A kísérletben 2222 férfi és 2792, 18 éves vagy idősebb nő vett részt. A résztvevőket arra kérték, hogy részletesen írják le étrendjüket, hogy meghatározzák a nátrium, az asztali só aktív összetevőjének bevitelét. Az alanyok egy részétől (558 férfi és 702 nő) vizeletmintát is vettek, amely a feldolgozott sók maradványait tartja vissza.
A kísérlet második szakaszában minden résztvevőnél megmérték a derékkörfogatot és a testsúlyt. Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak átlagos napi nátriumbevitele 12 gramm, a nőké 9 gramm volt, ami jóval meghaladja az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi 5 grammot.
Emellett a tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik kedvelik a sós ételeket és vizeletükben magas a nátriumszint, hajlamosabbak az általános és a hasi elhízásra, ami a zsír felhalmozódását jelenti a hasban és a belső szervekben. A nátriumot nagy mennyiségben fogyasztó nőknél 4,3-szor nagyobb volt az általános elhízás kialakulásának kockázata, és 3,4-szer nagyobb volt a hasi elhízás valószínűsége. A férfiaknál ezek a számok 6,0, illetve 4,7-szeresek voltak.
A tudósok hangsúlyozzák, hogy nem találtak közvetlen kapcsolatot a túlzott sófogyasztás és az olyan ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása között, mint a chips, a gyorséttermi ételek és a sós szószok. Ez arra utal, hogy a túlzott nátriumbevitel olyan mechanizmusokon keresztül is befolyásolhatja a testsúlyt, amelyeket még nem vizsgáltak.