Egészség

Vörösbor vagy fehérbor? Az új kutatás meglepő eredménye a rák kockázatáról

Miért fontos korlátozni az alkoholfogyasztást?

A legújabb kutatások megkérdőjelezték azt a közhiedelmet, hogy rákkockázat szempontjából a vörösbor egészségesebb lenne, mint a fehérbor – számol be a Sports.kz az SVPressa.ru-ra hivatkozva.

Vörösbor vagy fehérbor? Az új kutatás meglepő eredménye a rák kockázatáról
A fehérbor magas acetaldehid-tartalma miatt különösen veszélyes lehet a bőrrák kialakulásának szempontjából
Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

A 42, közel 96 ezer ember bevonásával végzett megfigyelési tanulmány elemzése nem talált jelentős különbséget a rák általános kockázatában a vörös- és a fehérbort fogyasztók között.

Néhány kivételt azonban észleltek. Különösen a fehérbor-fogyasztás 22 százalékkal megnövekedett bőrrákkockázattal járt együtt. Ennek okai egyelőre tisztázatlanok, de feltételezik, hogy a fehérbor magas acetaldehid-tartalma miatt lehet, ami egy rákkeltő vegyület – írja a New York Post.

Emellett a nőknél a fehérbor-fogyasztás általában is összefüggésbe hozható a rákos megbetegedések megnövekedett kockázatával.

A vörösbor ismert antioxidáns tulajdonságai, például rezveratroltartalma ellenére a szakértők hangsúlyozzák, hogy az alkoholfogyasztás korlátozása a leghatékonyabb módja a rák kockázatának csökkentésének.

Kapcsolódó írásaink