Életmód

Miért nem szabad konzervdobozt tenni a hűtőszekrénybe?

Egy félig megevett konzerv elfogyasztása, amely négy napig állt a hűtőben, valószínűleg nem fogja megölni, de nem is ajánlott

Bár egyszerű megoldás és a mosogatást is segít megúszni, nem javasolt a megnyitott konzervdobozt a hűtőbe tenni – írja az IFLScience.

Miért nem szabad konzervdobozt tenni a hűtőszekrénybe?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A legnagyobb gondot a fémek kioldódása jelenti, ez egy olyan folyamat, amikor a konzerv fémtartalmú anyaga idővel beszivárog az ételbe. Amint felnyitja a konzervdobozt, a belseje ki van téve a levegőnek, és az oxidáció felgyorsíthatja a fémek átjutását az ételbe. Ez különösen problémás a savas élelmiszerek, például a paradicsomkonzervek esetében, amelyek felgyorsíthatják a konzervdoboz belső rétegének lebomlását, növelve a szennyeződés kockázatát.

Ahogy egy tanulmány figyelmeztet: „A konzervdobozok csomagolásából származó élelmiszereket nem szabad hosszú ideig oxigénnek kitenni, különösen akkor, ha már felbontották őket, mert ez fokozza a Fe és Zn [vas és cink] fémek kioldódását a csomagolásból az élelmiszerbe.”

Éppen ezért a szakértők azt javasolják, hogy az élelmiszereket mindig tiszta, légmentesen zárt dobozokban, edényekben tároljuk a hűtőben. A legbiztosabb megoldást a műanyagból és üvegből készült, fedeles ételhordók jelentik.