Egészség

Élelmiszerek, amelyek segítenek megelőzni a pollenallergiát

A tavasz beköszöntével sok embernél jelentkezik

Egy 2022-ben végzett tanulmány szerint az antioxidáns kvercetintartalmú termékek gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően csökkenthetik az allergiás tüneteket – írja a Sports.kz.

Élelmiszerek, amelyek segítenek megelőzni a pollenallergiát
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Angelika Warmuth

Ezek közé az élelmiszerek közé tartozik az alma, a hagyma és a brokkoli.

A tavasz beköszöntével sok embernél jelentkezik a pollenallergia. A betegek viszkető szemet, orrfolyást, tüsszögést és köhögést tapasztalhatnak. Ezt a reakciót általában antihisztaminokkal kezelik, amelyek a szervezetben lévő hisztamin (kémiai anyagok) blokkolásával enyhítik az allergiás tüneteket.

Eközben az egyes élelmiszerekben található antioxidáns, a kvercetin csökkentheti az allergiás tüneteket azáltal, hogy szintén gátolja a hisztamin felszabadulását – magyarázta Risa Phommachan, a Landys Chemist egészségügyi szakértője:

„A kvercetinben gazdag élelmiszerek, mint például az alma, a hagyma és a brokkoli, gyulladáscsökkentő és allergiaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.”

Kapcsolódó írásaink