Egészség
A hagyma nem ismert egészségügyi előnyei
Segítség az általános egészségi állapot javításában

A hagyma fitokémiai anyagokat tartalmaz. Ezek olyan vegyületek, amelyeket a növények a káros baktériumok, vírusok és gombák elleni védekezés céljából termelnek. Számos egészségjavító tulajdonsággal rendelkeznek – írja a Sports.kz.
Segítenek a baktériumok elleni küzdelemben. Ez vonatkozik az E. colira, a Staphylococcus aureusra és a Bacillus cereusra. Tanulmányok szerint a hagymában található kvercetin képes gátolni számos baktériumtípus növekedését.
Rákellenes hatások. Egyes tudományos munkák szerint a hagyma fogyasztása csökkenti a rák kockázatát. Különösen azokat a fajtáit, amelyek az emésztőrendszert érintik. A hagyma kvercetint tartalmaz, amely gátolja a Helicobacter pylori (H. pylori) növekedését. Ez a baktériumtípus összefüggésbe hozható a gyomorrákkal és a non-Hodgkin limfóma egy ritka típusával.
Csökkenti a gyulladást. A hagymának számos olyan összetevője van, amely a gyulladás ellen küzd. Ezek közé tartoznak az olyan flavonoidok, mint a kvercetin.
Antioxidáns hatás. Ez a hagymában található flavonoidoknak, glutationnak, szelénvegyületeknek, E- és C-vitaminoknak köszönhető.
Segít a vércukorszint szabályozásában. Tanulmányok szerint az Allium cepa hagyma gumó kivonata jelentősen csökkenti a vércukorszintet.
A csontok egészségének fenntartása. Ez a hagymában található GPCS peptidnek köszönhető.
Az emésztőrendszer egészségének fenntartása. A rostok döntő szerepet játszanak a bélflóra egészségében. Ennek megfelelően a hagyma az egyik legjobb probiotikus élelmiszer a bélnyálkahártya védelmében.
Rengeteg tápanyagot tartalmaz. Fél csésze nyers hagyma 30 kcal-t, 7 g szénhidrátot, 1 g rostot, 5 g cukrot, 1 g fehérjét, 0,2 mg vasat, 126 mg káliumot, 5 mg C-vitamint, 0,1 mg B6-vitamint, 16 mg kalciumot, 15,2 mg folsavat, 0,5 mg szelént, 0,2 mg cinket tartalmaz.
Segít a súlyszabályozásban. A hagyma étrendbe való beillesztése jelentősen csökkentheti a testsúlyt, a testzsírt és a vér trigliceridszintjét.