Egészség

Ezzel a finomsággal kerülhetjük el a rákot

A fiatalok körében is egyre gyakoribbak a daganatos betegségek

A vastagbélrák kialakulása és a megelőzése is az étkezésen múlhat. Egy friss kutatás szerint például a joghurtfogyasztás segíthet megelőzni a kialakulását – írja a Bors.

Ezzel a finomsággal kerülhetjük el a rákot
A joghurt étrendbe illesztése a szervezet számára számos egészségügyi előnnyel jár
Fotó: AFP/Photononstop/Stphanie Baron

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte, az előfordulása pedig különösen a fiatal felnőttek körében növekszik. Szakértők szerint ennek hátterében az egészségtelen étrend, a túlzott mértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, az elhízás és a mozgásszegény életmód állhat.

A bostoni Mass General Brigham kutatói több mint 150.000 fogyasztó étrendi szokásainak elemzése után arra jutottak, hogy a rendszeres joghurtfogyasztás jótékony hatással lehet a bélrák kialakulásának megelőzésére azáltal, hogy pozitívan befolyásolja a bél mikrobiomját.

Az eredmények szerint azok, akik hetente legalább két pohár joghurtot fogyasztottak, húsz százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg a vastagbél egy meghatározott szakaszán kialakuló ráktípusban. Ez az úgynevezett bifidobaktérium nevű mikroorganizmusnak köszönhető, amely a joghurtok egyik jellemző összetevője. Fontos megjegyezni, hogy az erősen cukrozott gyümölcsjoghurtok fogyasztása azonban kontraproduktív lehet, vagyis inkább ártunk vele a bélnek, mint segítjük. A legjobbat akkor tesszük az emésztőrendszerünkkel, ha a lehető legtermészetesebb formájában fogyasztjuk a joghurtot.

Kapcsolódó írásaink

Ez a reggeli csodaszer

ĀEgy hónap alatt segít 5-6 kilótól megszabadulni, és a bőr, a haj, valamint a köröm egészséges lesz