Egészség

Ételek, amelyek oldják a szorongást

Egy friss ausztrál kutatás meglepő következtetésre jutott

Meglepő összefüggéseket találtak az étrend és a mentális egészség között ausztrál tudósok. A megfelelő ételek fogyasztása és bizonyos élelmiszerek elkerülése ugyanis idővel javíthatja a hangulatot és az érzelmi jólétet, írja a hazipatika.com.

Ételek, amelyek oldják a szorongást
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Martin Schutt

Míg bizonyos élelmiszerek depressziót és szorongást válthatnak ki, mások inkább hozzájárulnak a mentális egészséghez – számol be az ausztráliai Deakin Egyetem friss kutatásának eredményéről a National Geographic.

Veszélyesek az ultrafeldolgozott élelmiszerek

„Ahogyan felismertük, hogy az étrend szerepet játszik az olyan állapotokban, mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség, most már tudjuk, hogy az ételválasztás hatással lehet az agyműködésre, a hangulatra és a mentális zavarokra is. Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag és alacsony tápanyagminőségű étrend ugyanis összefüggésbe hozható a depresszió és a szorongás magasabb kockázatával” – mondja Wolfgang Marx, az ausztráliai Deakin Egyetem professzora.

A kutatók 7434 felnőtt résztvevő vizsgálatának eredményeképp megállapították, hogy akik nagy mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztanak, azoknál 48 százalékkal nagyobb a szorongás és 22 százalékkal nagyobb a depresszió kockázata. Ezzel szemben az egészségesebb étrend javíthatja a súlyos depresszió és a szorongás tüneteit, de a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) kockázatát is csökkenti a gyermekek és tizenévesek körében.

Az eredmények rávilágítottak: csökkenti a stresszt, ha több zöldséget, gyümölcsöt, joghurtot, halat és tenger gyümölcseit, illetve tejet fogyasztunk.

Ezeket együk a jó hangulatért!

A kutatók kiemelik, hogy nincs egyetlen varázslatos étel, ami boldoggá tesz, a hangulatjavító ételeket inkább kiegészítő kezelésnek kell tekinteni. Mégis vannak olyan alapanyagok, amelyek hozzájárulnak a jobb fizikai és mentális egészséghez. Ezek:

  1. Halak és tenger gyümölcsei
  2. Fermentált élelmiszerek (joghurt, kefir, kombucha, savanyú káposzta, kimchi)
  3. Élénk színű zöldségek és gyümölcsök (zöld leveles zöldségek, vöröskáposzta, brokkoli, paprika, bogyós gyümölcs, citrusfélék, olívaolaj)
  4. Hüvelyesek
  5. Diófélék, olajos magvak, napraforgó- és tökmag
  6. Étcsokoládé

Kapcsolódó írásaink