Egészség

Rákot okozhat a tavasz legegészségtelenebb hala

Népszerűsége ellenére káros lehet

A hal egészséges, fehérjében, zsírsavakban és mikroelemekben gazdag tápláléknak számít. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy tavasszal egyes halfajták komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Az egyik ilyen hal a makréla. Népszerűsége ellenére ez az az időszak, amikor a tárolás, az összetétel és a feldolgozási módszerek sajátosságai miatt káros lehet – számol be a Sports.kz.

Rákot okozhat a tavasz legegészségtelenebb hala
Szakértők figyelmeztetnek, hogy tavasszal egyes halfajták komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Photononstop/Soleil Noir

A szakemberek több olyan tényezőt is azonosítanak, amelyek miatt a makréla potenciálisan veszélyes terméknek számít ebben az évszakban:

Magas hisztaminszint: tavasszal helytelen tárolás esetén a makrélában aktívan felhalmozódik a hisztamin. Ennek feleslege bőrkiütéseket, hányingert, fejfájást és akár súlyos allergiás reakciókat is okozhat.

Nehézfémek felhalmozódása.ű: ragadozó hal, amely higanyt és más, mérgező anyagokat halmozhat fel. Tavasszal megnőhet ezeknek az anyagoknak a koncentrációja, amely különösen veszélyes a terhes nők és a gyermekek számára.

Rákkeltő anyagok a füstölt halakban: sokan füstölt formában kedvelik, de ez a feldolgozási mód potenciálisan ártalmassá teszi a terméket. A füstölés olyan rákkeltő vegyületeket szabadít fel, amelyek negatívan befolyásolhatják a szervezetet.

Túl sok só: a sózott makréla nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz, amely növeli a vesék terhelését, hozzájárul a folyadék-visszatartáshoz és a magas vérnyomáshoz.

Kinek kell elutasítania a makrélát?

Ez a halfajta nem ajánlott magas vérnyomásban, vese-, máj- és gyomorbetegségben szenvedőknek. A gyermekek is jobb, ha korlátozzák a fogyasztását. A makréla helyett az orvosok azt tanácsolják, hogy válasszon biztonságosabb fajtákat – szürke tőkehalat, tőkehalat vagy pollockot.

Kapcsolódó írásaink