Egészség

Az orvos megnevezte, hogy ki nem ehet fűszeres ételeket

A fűszeres ételek átmenetileg megemelik a vérnyomást, és növelik a pulzusszámot

A gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedőknek, az allergiásoknak, a terhes nőknek és a hét év alatti gyermekeknek ajánlott kizárni a fűszeres ételeket az étrendjükből – mondta a RIA Novosztyinak Zarema Ten, a moszkvai régió egészségügyi minisztériuma Vidnovo Klinikai Kórháza prevenciós és felnőttegészségügyi központjának vezetője.

Az orvos megnevezte, hogy ki nem ehet fűszeres ételeket
A fűszeres ételeket nem mindenkinek ajánlott fogyasztani (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/VSC/Science Pho/Victor de Schwanberg

„Érdemes megtagadni a fűszeres ételeket a gyomor- és bélrendszeri betegségekben, például gyomorhurutban, fekélyben, vastagbélgyulladásban és hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknek, valamint az aranyérben szenvedő betegeknek: a fűszeres ételek irritációt és vérzést idéznek elő” – mondta.

Az orvos azt javasolta, hogy a terhes nők kerüljék a fűszeres ételeket, mivel a fűszerek fokozhatják a gyomorégést és a toxikózist. A hét év alatti gyerekeknek szintén kerülniük kell az ilyen ételeket, mivel a gyomornyálkahártyájuk még túl érzékeny.

A fűszeres kizárása ajánlott az allergiásoknak is, például a paprikával és a paradicsommal szembeni intolerancia esetén.

„Egyes fűszerek, mint például a csili és a mustár, kiütésekben, nyálkahártya-duzzanatban vagy akár anafilaxiás sokkban megnyilvánuló allergiát okoznak” – tette hozzá Ten.

Emellett a fűszeres ételek átmenetileg megemelik a vérnyomást és növelik a pulzusszámot, ez különösen veszélyes a magas vérnyomásban vagy ritmuszavarban szenvedők számára.

Emellett – emlékeztetett a gyógyszerész – a csípős szószok gyakran tartalmaznak felesleges sót, tartósítószereket és ízfokozókat. Ez terhelést jelent a kiválasztó rendszerre, különösen krónikus vese- vagy májbetegségek esetén – állapította meg az ügynökség beszélgetőpartnere.

Kapcsolódó írásaink