Egészség

A szénhidrát mégsem az ősellenség?

A legújabb kutatások szerint mégsem a tészta fog a sírba vinni

A modern dietetikában kevés adat kapott annyi figyelmet, mint a glikémiás index, azonban úgy fest, ez a mérőszám közel sem olyan hasznos – írja a News Medical.

A szénhidrát mégsem az ősellenség?
A bolognai spagetti nagy népszerűségnek örvend
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa-Zentralbild/Gregor Tholl

A legfrissebb kutatás során a szakemberek azt vizsgálták, hogy a vércukorszintre milyen hatást gyakorolnak a különböző glikémiás indexszel rendelkező ételek. Ez azért került elő, mert az elmúlt évtizedek dietetikusi konszenzusa szerint az alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételektől a vércukorszint kileng, ez pedig éhségérzethez és falási rohamokhoz vezet.

Ez azonban úgy fest nem igaz, miután a kutatók azt találták, hogy csak és kizárólag a glikémiás index nem tehető ezért felelőssé.

Ahhoz azonban, hogy ez mit is jelent az ajánlott étkezéseikre nézve, még jó néhány tesztre szükség lesz majd, de úgy fest, nem kell lemondanunk a tésztáról, ha nem akarunk.

Kapcsolódó írásaink