Egészség

Ételek, melyek hatvan felett „kötelezők”

Védenek a rák, a demencia és a törékeny csontok ellen

Negyvenéves kor után a szervezetben minden folyamat lassulni kezd, ami befolyásolja az általános jólétet és az egészséget. Ezért az orvosok minden idős embernek azt tanácsolják, hogy figyelje az étrendjét, hogy ellensúlyoza az időskori betegségek kockázatát – írja a Sports.kz.

Ételek, melyek hatvan felett „kötelezők”
Az emésztőrendszer, a máj és más belső szervek terhelésének csökkentése érdekében korlátozni kell a zsíros és fűszeres ételek fogyasztását
Fotó: Science Photo Library via AFP/ABF/Jim Varney

Ahogy időskorban lelassulnak a szervezet anyagcsere-folyamatai és a sejtek regenerálódása, a csontszövet törékennyé válik, az emésztés romlik, az izomtömeg pedig csökken. Az emésztőrendszer, a máj és más belső szervek terhelésének csökkentése érdekében korlátozni kell a zsíros és fűszeres ételek, a só és a cukor fogyasztását, és több zöldséget, halat és gabonafélét kell fogyasztani – írja a Sports.kz.

Milyen élelmiszerek a leghasznosabbak az idősek számára?

A sötétzöld leveles zöldségek, például a brokkoli, a rukkola, a kelkáposzta és a spenót elegendő kalciumot tartalmaznak ahhoz, hogy a csontok ne törjenek el, és megvédjék őket a gyulladástól. Ezenkívül ezek az ételek rostot tartalmaznak, ami segít megerősíteni a szívet és az ereket. Ezért nem kell tartania a „rossz” koleszterinszint emelkedésétől és a vérnyomás megugrásától.

Halak és tenger gyümölcsei. A lazachal, a tőkehal és a tonhal többszörösen telítetlen zsírokat és fehérjét tartalmaz, amely a testsejtek építőanyaga. Az omega-3 zsírsav erősíti a szív- és érrendszert, az idegeket és véd a szabad gyökök ellen, így megelőzi a rák kialakulásának kockázatát. A tenger gyümölcsei D-vitamint, B12-vitamint és jódot is tartalmaznak, amelyek a 60 év felettiek számára nélkülözhetetlenek, mivel ezek az anyagok szinte minden testrendszer működését javítják.

A csontleves számos hasznos mikroelemet – kollagént, glicint, zselatint, glutamint, prolint és arginint – tartalmaz. A kollagén jót tesz a bőrnek, a zselatin segíti a csontok és az ízületek súrlódásmentes működését, a glutamin segít az izomszövet felépítésében, a glicin pedig nyugtató hatású. Az egészségügyi szakemberek a csontleves fogyasztását ajánlják mindazoknak is, akiknek alvászavarai vannak.

A diófélék és magvak növényi fehérjéket, rostokat, zsírokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek az idősek egészségének megőrzéséhez. Emellett omega-3 és omega-6 zsírsavak forrásai, amelyek lassítják az öregedést és javítják az agyműködést. Az A-, K-, B- és E-vitamin pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és véd a demencia ellen.

A csirketojás állati fehérjét tartalmaz, így kiválóan helyettesíti a zsíros húst, amely idős korban nem ajánlott. A tojássárgája zsírokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyekre a szervezetnek szüksége van.

Kapcsolódó írásaink