Egészség

Agyműködést javító reggeli

Javítja a kognitív képességeket

Kutatók megállapították, hogy 50 gramm dió müzlivel és joghurttal reggelire gyorsítja a reakciókat és javítja a memóriát a nap folyamán – számol be a Sports.kz.

Agyműködést javító reggeli
A dió egészségügyi szempontból pozitív hatással van szervezetünkre
Fotó: AFP/Phanie/GARO

A kísérletben 32 egészséges, 18 és 30 év közötti ember vett részt. Különböző napokon diót ettek reggelire joghurttal és gabonapehellyel, illetve más ételváltozatokkal. Hat órával az első étkezés után a résztvevőkön agyi szkennelést és kognitív értékelő teszteket végeztek – írja a Sports.kz.

Az elemzés eredményei azt mutatták, hogy a diós reggeli kedvezőbb hatással volt az agyi reakciósebességre és a memóriára. Az alanyok vérvizsgálatai pedig a glükóz- és zsírsavszintek pozitív változását tükrözték. A tudósok megjegyezték, hogy mindkét tényező hatással lehet az agyműködésre.

A szakértők hangsúlyozták, hogy a dió omega-3, alfa-linolén zsírsavakat, fehérjéket és polifenolokat tartalmaz. A fenti anyagok mindegyike javítja a kognitív képességeket.

Kapcsolódó írásaink