Egészség
Hogyan befolyásolja a táplálkozás a látást?
Élelmiszerek, amelyek károsíthatják a szemét

Natalia Boschi, az Európai Orvosi Központ (EMC) szemészorvosa szerint a zsíros és sós ételek károsíthatják a retina ereit, ami különböző látási problémákhoz vezethet.
Az orvos hangsúlyozta, hogy minden olyan állapot, amely rontja az általános egészségi állapotot, csökkentheti a látásélességet.
„Például az édes ételek túlzott mértékű fogyasztása az étrendben cukorbetegséghez vezet, ez pedig elősegíti a szürkehályog kialakulását és a retina diabéteszes elváltozásait. Ha nem kezelik, akár vakságot is okozhat” – mondta Natalia Boschi.
A zsíros és sós ételek növelik a vérnyomást, ami érbetegségeket, vérzéseket, trombózisokat és embóliákat okozhat a retina erein – tette hozzá.
A narancssárga zöldségekben található A-vitaminok hiánya xerózishoz vezethet, egy olyan állapothoz, amelyben a szaruhártya és a kötőhártya hámjának védőfunkciója károsodik. A xerózis a szaruhártya megolvadását és a fotoreceptorok károsodását okozhatja, ami „tyúkvakságként” jelentkezik – írja a Gazeta.Ru.
Emellett a lutein és a zeaxantin mikrotápanyagok hiánya hátrányosan befolyásolhatja a retina központi zónájának működését, amely a látásélességért felelős. Az elektrolitok, például a kálium, magnézium, kalcium és nátrium csökkent szintje, például hasmenés, hányás vagy elégtelen vízbevitel esetén, az idegpályák működésének zavarai, az interstitialis ödéma és a szemlencse duzzanata miatt látásromláshoz vezethet.
A szem egészségének megőrzése érdekében fontos a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás – foglalta össze az orvos.