Egészség

Hogyan befolyásolja a táplálkozás a látást?

Élelmiszerek, amelyek károsíthatják a szemét

A szem egészsége szorosan összefügg a szervezet általános állapotával, valamint az ér- és idegrendszer működésével. A kiegyensúlyozatlan étrend negatív hatással lehet a szemére és a látására – írta meg a Pravda.

Hogyan befolyásolja a táplálkozás a látást?
Az egészségtelen étkezés a szemre is káros hatással lehet
Fotó: AFP/Science Photo Library/IHO/Science Photo Library/Ian Hooton

Natalia Boschi, az Európai Orvosi Központ (EMC) szemészorvosa szerint a zsíros és sós ételek károsíthatják a retina ereit, ami különböző látási problémákhoz vezethet.

Az orvos hangsúlyozta, hogy minden olyan állapot, amely rontja az általános egészségi állapotot, csökkentheti a látásélességet.

„Például az édes ételek túlzott mértékű fogyasztása az étrendben cukorbetegséghez vezet, ez pedig elősegíti a szürkehályog kialakulását és a retina diabéteszes elváltozásait. Ha nem kezelik, akár vakságot is okozhat” – mondta Natalia Boschi.

A zsíros és sós ételek növelik a vérnyomást, ami érbetegségeket, vérzéseket, trombózisokat és embóliákat okozhat a retina erein – tette hozzá.

A narancssárga zöldségekben található A-vitaminok hiánya xerózishoz vezethet, egy olyan állapothoz, amelyben a szaruhártya és a kötőhártya hámjának védőfunkciója károsodik. A xerózis a szaruhártya megolvadását és a fotoreceptorok károsodását okozhatja, ami „tyúkvakságként” jelentkezik – írja a Gazeta.Ru.

Emellett a lutein és a zeaxantin mikrotápanyagok hiánya hátrányosan befolyásolhatja a retina központi zónájának működését, amely a látásélességért felelős. Az elektrolitok, például a kálium, magnézium, kalcium és nátrium csökkent szintje, például hasmenés, hányás vagy elégtelen vízbevitel esetén, az idegpályák működésének zavarai, az interstitialis ödéma és a szemlencse duzzanata miatt látásromláshoz vezethet.

A szem egészségének megőrzése érdekében fontos a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás – foglalta össze az orvos.

Kapcsolódó írásaink