Életmód

Két táplálkozási alapelv, amely meghosszabbítja életünket

A szakember szerint akár egy évtizedet is nyerhetünk

Az egészséges táplálkozás kulcsszerepet játszik a hosszú élettartam megőrzésében, mondja Virginia Amati táplálkozási szakértő. A szakértő két kulcsfontosságú táplálkozási elvet osztott meg, amelyek meghosszabbíthatják az életet – adta hírül a gismeteo.ru.

Két táplálkozási alapelv, amely meghosszabbítja életünket
Az egészséges táplálkozás a hosszú élet egyik jellemzője
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Az első szabály, hogy növelje a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magvak és diófélék fogyasztását. A szakember szerint ha 40 éves korára ezeket a termékeket az étrendje alapjává teszi, az akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatja az életét.

A második fontos szabály az elegendő fehérje fogyasztása, különösen idős korban. Az életkor előrehaladtával az inzulinrezisztencia növekszik, így a fehérjebevitel még fontosabbá válik.

A táplálkozási szakember hangsúlyozta: 50 év után a napi fehérjebevitelt kissé növelni kell. Ha fiatalabb korban 0,83 g fehérje 1 testtömegkilogrammonként elegendő, akkor 50 év után már legalább 1 g fehérje szükséges 1 kg testsúlyra.

Kapcsolódó írásaink