Egészség

Kiderült, veszélyesek-e a műanyag ételesdobozok

Körülbelül húszezer vegyi anyagot tartalmazhat

A műanyagből készült dobozokban tárolt ételek fogyasztása erősen növelheti a szívelégtelenség valószínűségét – írja a Sports.kz.

Kiderült, veszélyesek-e a műanyag ételesdobozok
A műanyag ételes dobozokból melegítés közben számos műanyagvegyület szabadul fel
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA-Zentralbild/Bernd Wustneck

A tudósok tanulmányát a The Guardian osztotta meg. A jelentés szerzői véleménye szerint, a bélbiom megváltozása gyulladást okoz, amely károsítja a keringési rendszert – írja a Sports.kz.

A tanulmányban a szakértők azt vizsgálták, hogy több mint háromezer kínai ember milyen gyakran evett műanyag elviteles dobozokból, és hogy volt-e szív- és érrendszeri betegségük. Második lépésben patkányokat tettek ki olyan, műanyagból származó vegyi anyagoknak, amelyeket felforralt és elviteles edényekbe öntött vízből nyertek.

„Az eredmények arra utalnak, hogy a műanyagnak való gyakori kitettség szignifikánsan összefügg a szívelégtelenség fokozott kockázatával” – írták a szerzők.

A műanyag körülbelül 20 000 vegyi anyagot tartalmazhat, és ezek közül sok, például a BPA, a ftalátok és a PFAS-ok egészségügyi kockázatot jelentenek. Ezek a vegyi anyagok gyakran megtalálhatók az élelmiszerekben és azok csomagolásában.

„A rákos megbetegedésektől a reprodukciós zavarokig számos problémával hozták őket összefüggésbe” – mondták magabiztosan a tudósok.

Bár a kutatók nem vizsgálták, hogy pontosan milyen vegyi anyagok szivárognak ki a műanyagból, a gyakori műanyag vegyületek és a szívbetegségek közötti kapcsolatot, valamint a bélbiom és a szívbetegségek között korábban felfedezett kapcsolatot állapították meg.

Kapcsolódó írásaink