Egészség
Amikor a mikrózás méreggé változtatja az ételt
A háziasszonyok 95 százaléka elköveti ezt a hibát

Jamie Oliver séf ehelyett üveg- vagy kerámiaedények használatát tanácsolja. A tanácsot a Food Revolution című műsorban adta, személyes tapasztalatait megosztva.
„Még 2010-ben betiltottam a műanyagot a konyhámban. Megöli az ízeket és az egészséget” – mondta a szakértő.
Ugyanakkor Yulia Vysotskaya séf úgy véli, hogy nemcsak a műanyag edényeket, hanem a műanyag fedeleket is el kell felejteni. Ugyanis amikor mikrohullámú sütőben melegítik őket, az ételekbe az egészségre veszélyes részecskék is kerülhetnek.
Bebizonyították, hogy még a „BPA-mentes” feliratú műanyagból készült edények is, amelyek veszélyességét már a múlt század 50-es éveiben kimutatták, melegítéskor mérgező anyagokat bocsátanak ki. A biszfenol-S-ről van szó.
Erről ír a National Geographic a Current Biology portálon megjelent tudományos munkára hivatkozva. A tudósok úgy vélik, hogy a műanyag edények miatt az ételekbe kerülő részecskék negatív hatással lehetnek a reproduktív rendszerre, valamint a pajzsmirigy állapotára.