Egészség

Amikor a mikrózás méreggé változtatja az ételt

A háziasszonyok 95 százaléka elköveti ezt a hibát

A lakosság nagy része mikrohullámú sütőt használ az ételek melegítésére. Ez csak néhány percet vesz igénybe, de a műanyagban melegített ételek nagy károkat okozhatnak az egészségnek – számol be a Sports.kz.

Amikor a mikrózás méreggé változtatja az ételt
Az étel felmelegítése a mikróban gyors és egyszerű, de a műanyag edényekből káros anyagok kerülhetnek az ételbe
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Picture Alliance/Jan Haas

Jamie Oliver séf ehelyett üveg- vagy kerámiaedények használatát tanácsolja. A tanácsot a Food Revolution című műsorban adta, személyes tapasztalatait megosztva.

„Még 2010-ben betiltottam a műanyagot a konyhámban. Megöli az ízeket és az egészséget” – mondta a szakértő.

Ugyanakkor Yulia Vysotskaya séf úgy véli, hogy nemcsak a műanyag edényeket, hanem a műanyag fedeleket is el kell felejteni. Ugyanis amikor mikrohullámú sütőben melegítik őket, az ételekbe az egészségre veszélyes részecskék is kerülhetnek.

Bebizonyították, hogy még a „BPA-mentes” feliratú műanyagból készült edények is, amelyek veszélyességét már a múlt század 50-es éveiben kimutatták, melegítéskor mérgező anyagokat bocsátanak ki. A biszfenol-S-ről van szó.

Erről ír a National Geographic a Current Biology portálon megjelent tudományos munkára hivatkozva. A tudósok úgy vélik, hogy a műanyag edények miatt az ételekbe kerülő részecskék negatív hatással lehetnek a reproduktív rendszerre, valamint a pajzsmirigy állapotára.

Kapcsolódó írásaink