Egészség

Veszélyes ételkombinációk

Nem mindegy, mit mivel eszünk

Az ételeket legtöbben az alapján határozzuk meg, hogy egészséges, avagy sem. Pedig bizony az sem mindegy, hogy mit mivel eszünk – adta hírül a dietaesfitnesz.hu.

Veszélyes ételkombinációk
A paradicsomos tésztával nincs semmi baj, főleg ha megbolondítjuk fokhagymával és friss bazsalikommal
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA-Zentralbild/Gregor Tholl

A legtrendibb szuperalapanyag jótékony hatását is hazavághatjuk, ha nem megfelelő ételcsoportokkal kombináljuk. Ez nem csak az emésztésnek árthat, de még az is megeshet, hogy nem jut a szervezet elegendő tápanyaghoz.

Nem mindig jó a gyümölcs!

A gyümölcsfélékről köztudott, hogy érdemes mindennap fogyasztani, főként a bogyós fajtákat, amelyek telis-tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és magas a rosttartalmuk. Szakértők mégis azt tanácsolják, hogy a főételt – például húsokat, sajtokat – ne kombináljuk gyümölcsökkel, mivel azoknak magas az egyszerű cukortartalmuk, emiatt gyorsan erjednek, emésztődnek, ellentétben az elfogyasztott fehérjékkel. Ez komoly zűrzavart, emésztési gondokat idézhet elő. Ugyanezért közvetlenül ebéd vagy vacsora után sem javasolt gyümölccsel enyhíteni az édesség utáni vágyat.

Igyunk sokat, de ne étkezés közben!

Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságáról. Azonban arról már kevesebbszer esik szó, hogy főétkezés közben nem tanácsos inni. Gyümölcslevet már csak a korábban említett okból sem, de bizony még a víz kortyolgatása sem jó étkezés közben. A folyadék felhígítja a gyomorsavat, ez pedig jelentősen megnehezíti a fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztését. A legjobb, ha evés előtt fél órával iszunk, így elkerülhetjük a túlevést, és az emésztést sem zavarjuk meg vele.

Sajt vagy hús? Válasszunk okosan!

Fantasztikus recepteket találhatunk a hús és a sajt kombinálására, mégis – ha lehet –, akkor csak ritkán készítsünk ilyeneket. Miért? Mert külön-külön mindkettőre nagy szüksége van a szervezetnek, viszont mindkettőnek magas a fehérjetartalma, és együtt komoly kihívás elé állítják az emésztőrendszert. Ez túlzott teltségérzetet, puffadást, émelygést okozhat.

Egy jó olaszos tészta…

A paradicsomos tésztával nincs semmi baj, főleg, ha megbolondítjuk fokhagymával és friss bazsalikommal. A hibát akkor követjük el, amikor felturbózzuk valami húsfélével, majd rászórunk egy jó nagy adag sajtot. A sajt, a hús és a tészta együttesen hatalmas munkát ad az emésztőrendszernek, emiatt bár az íze fantasztikus lesz, a közérzetünk már kevésbé lesz kielégítő. Ugyanez igaz a hüvelyesek és a sajt kombinációjára is.

Szalonnás rántotta reggelire?

A szalonnával és a tojással önmagukban nincs semmi baj. Mára kiderült, hogy a tojás nem emeli meg a koleszterinszintet, viszont tele van fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével. A szalonnában lévő zsírra is szüksége van a szervezetnek, például a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. Ám a tojás és a szalonna együtt nagyon megterhelik az emésztőrendszert, ezért ahelyett, hogy energiát adnának, inkább elnehezítenek.

Egy kis ayurvéda

Ne gondoljuk, hogy az ételféleségek helyes kombinációja új megközelítés az egészséges táplálkozásban. Az ayurvéda, amely több ezer éves tudomány, részletesen kitér erre. Eszerint, amikor nem megfelelő élelmiszereket eszünk együtt, az ellentétes energetikai hatások emésztési zavarokat, gázosodást és puffadást okozhatnak. Például a banán és a tej kombinációja káros lehet az emésztésre.

Lépésről lépésre haladjunk!

A legfontosabb, hogy adjunk magunknak időt az új szokások beépítésére. Kezdjünk tudatossá válni a jelenlegi étkezéssel kapcsolatban, és vezessünk étkezési naplót. Figyeljük meg, mely ételeket nehéz együtt megemészteni, és milyen hatással vannak az energiaszintünkre. Egyszerre csak egy változtatást építsünk be, például kezdjünk el gyümölcsöt csak magában fogyasztani.

Kapcsolódó írásaink