Egészség

A kenyér héjában rejlik az egészség?

A vastagbélrák ellen is felveszi a harcot

Egyes táplálkozási szakértők szerint a kenyér legnagyobb előnye a kéregben rejlik, nem pedig a belsejében. Állítólag nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a vastagbélrákot. Alekszej Kalincsev endokrinológus a kenyér előnyeiről és hátrányairól beszélt – írja a vm.ru.

A kenyér héjában rejlik az egészség?
Képünk illusztráció
Fotó: Dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

„A kenyér a feje mindennek” – idézte a közmondást a szakértő, amely úgy értelmezhető, hogy „a kenyér a fő termék az asztalon”. De ez a kijelentés a rozslisztből sült kenyérre vonatkozik. Ez a termék összetételében szinte teljesen megegyezik a hajdina-zabkásával.

Sok szovjet filmben láthatunk egy tipikus jelenetet: ebédre fehér kenyeret és két italt, egy liter tejet vagy egy liter kefirt tálaltak. Ez a fajta étkezés gyakori volt a dolgozók és a diákok körében.

„A kenyér energia. Enélkül az ember nem tud működni. Minden alapvető étkezésnek, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora, tartalmaznia kell a megfelelő szénhidrátokat, amelyek energiát adnak. De persze ha az ember nem mozog, keveset mozog vagy elhízott, akkor ne egyen kenyeret” – tette hozzá a táplálkozási szakember.

Előnyök

Valójában a kenyér akkor tekinthető a zabkása helyettesítőjének, ha nincs lehetőség gabonafélék – rizs, bulgur, gyöngy árpa – vagy durumbúza-tészta fogyasztására. Nem fehéret, hanem barnát vagy rozslisztből készült termékeket célszerű választani.

„Egészséges embernek jó termék a kenyér, nem kell démonizálni” – véli a szakember.

Kapcsolódó írásaink