Életmód

Mi az az inulin és miért jó az nekünk?

Egyre népszerűbbé válik ez a rostféle

Ekaterina Omirova táplálkozási szakértő szerint ez a vízben oldódó szénhidrát, amely több tucat fruktózmolekulából áll, a legtöbb esetben biztonságos. De fontos tudni, kinek ajánlott és kinek kevésbé a fogyasztása – írja a sports.kz.

Mi az az inulin és miért jó az nekünk?
A vízben oldódó szénhidrátok jelen vannak az édesburgonyában is
Fotó: TT News Agency via AFP/Janerik Henriksson

Az inulin túlzott fogyasztása kellemetlen tüneteket okozhat: puffadás, hasmenés vagy székrekedés, esetenként görcsök.

„A cikória tartalmazza a legtöbb inulint – a teljes por 68 százalékát. Ezért olyan egészséges ez az ital” – mondta a szakember.

A táplálkozási szakértő azt is hozzátette, hogy a vízben oldódó szénhidrátok jelen vannak a csicsókában, az édesburgonyában, a póréhagymában, az articsókában, a datolyaszilvában és a gyógynövényekben, mint például a pitypang, az elecampane és a bojtorján (gyökér).

„Az inulint azonban nem szabad csodaszernek tekinteni. Ha problémákat észlel a gyomor-bélrendszerben, forduljon szakemberhez. Egy táplálkozási szakember segít kiválasztani az étrendet és bevezetni az egészséges szokásokat az életébe” – összegezte Omirova.

Kapcsolódó írásaink