Életmód

Mégsem károsak a fűszeres ételek?

Újabb tévhit látszik megdőlni

Sofia Bakaeva gasztroenterológus tévhitnek nevezte, hogy a fűszeres ételek károsítanák a gyomrot. Elmondása szerint az ételek fűszerességét a kapszaicin adja, amely a receptorokra hat, égető érzést okoz, de a gyomornyálkahártyát semmilyen módon nem érinti – közölte a vm.ru.

Mégsem károsak a fűszeres ételek?
Képünk illusztráció
Fotó: Connect Images via AFP/Pancake Pictures

Egy másik tévhitre példaként hozta fel a szakember azt az állítást, hogy az evés közbeni ivás káros a gyomor-bélrendszer egészségére.

„Valójában az étkezés közbeni vízfogyasztás nem lassítja az emésztést és nem hígítja a gyomornedvet” – hangsúlyozta Bakaeva.

Cáfolta azt az állítást is, miszerint egy embernek naponta háromszor kell ennie, megjegyezve, hogy a táplálékszükséglet függ az életkorától, életmódjától, aktivitási szintjétől és egészségi állapotától. Az orvos szerint van, akinek napi öt-hatszori étkezésre van szüksége, míg van, akinek két étkezés is elegendő.

Emellett kijelentette, hogy az emésztési folyamat nem áll le alvás közben, és az utolsó lefekvés előtti étkezésre vonatkozó minden ajánlás a gyomorégésként megnyilvánuló gastrooesophagealis reflux betegség megelőzésére vonatkozik – számolt be Bakaeva Telegram-csatornáján.

Alena Kapustina táplálkozási szakértő elmagyarázta, hogy az esti éhség a szervezet biológiai ritmusaihoz és életmódjához köthető. Estére csökken az anyagcseréért felelős hormonok szintje, ami kihat az étvágy növekedésére.

Kapcsolódó írásaink