Egészség

Ez az idősek legegészségesebb hala

Csökkenti a cukorbetegség és a csontritkulás kockázatát

Általánosan elterjedt nézet, hogy a hering az idősek számára a leghasznosabb. Ez a hal gazdag omega–3 zsírsavakban, fehérjében, szelénben, jódban, krómban és D-vitaminban – számol be a Sports.kz.

Ez az idősek legegészségesebb hala
A hering az idősek számára az egyik leghasznosabb étel. Ez a hal gazdag omega–3 zsírsavakban, fehérjében, szelénben, jódban, krómban és D-vitaminban
Fotó: NorthFoto

A hering rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a szív, az erek, az idegrendszer és az immunrendszer egészségére, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a csontritkulás és a gyulladásos folyamatok kockázatát – írja a Sports.kz.

Ez a hal azonban ellenjavallt a magas vérnyomásban szenvedők számára az összetételében lévő magas sókoncentráció miatt, amely növelheti a vérnyomást.

Emellett a heringet veseproblémák esetén is óvatosan kell fogyasztani a víz-só egyensúly esetleges megsértése miatt. Köszvényes embereknek nem ajánlott a hering fogyasztása, mivel a benne lévő purinok növelhetik a húgysavszintet.

A párolt hal a leghasznosabb, a főtt és sült hering valamivel kevésbé hasznos. A sózott hering is biztonságosabb, mint a füstölt hering, mivel a füstölés rákkeltő anyagokat termelhet.

Kapcsolódó írásaink