Egészség

Ezért együnk lenmagot

Fontos azonban a mértékletesség betartása

A len (Linum usitatissimum) évelő növény, rostjáért és olajos magjáért termesztik, 30–80 cm magasra növő, egyéves, kék virágú, haszon-, és gyógynövény – írja a Sports.kz a Championat.com-ra hivatkozva.

Ezért együnk lenmagot
A magokban található oldható rostok segítenek csökkenteni a „rossz” koleszterinszintet
Fotó: AFP/Phanie/Garo

A szár magassága 30 és 120 cm között változik, felálló és elágazó. A levelek vonalasak, a virágok kék vagy fehér színűek, és csak egy napig nyílnak.

A len a Közel-Keleten, ezen belül a mai Szíriában, Egyiptomban és Mezopotámiában őshonos, innen terjedt el világszerte. Oroszországban a len szintén nagy múltra tekint vissza, termesztése a középkorban kezdődött.

Táplálkozási érték

A lenmag jó minőségű növényi fehérjét (18-21 százalék), omega–3 és omega–6 zsírsavakat (42–50 százalék), valamint ásványi anyagokat és vitaminokat, szénhidrátokat és rostokat tartalmaz. B-vitaminokat, E-vitaminokat és olyan ásványi anyagokat is tartalmaznak, mint a foszfor, magnézium és kálium, amelyek biztosítják a szervezet megfelelő működését.

A lenmag előnyei

A magokban található oldható rostok segítenek csökkenteni a „rossz” koleszterinszintet. Megköti az epesavat, és segít kiüríteni a szervezetből.

Az omega–3 zsírsavak támogatják az érrendszer és a szív egészségét azáltal, hogy csökkentik a szívbetegségek kockázatát, normalizálják a vérnyomást, és javítják a vér lipidprofilját.

A rostok javítják az emésztést, megelőzik a székrekedést, és fenntartják a normális vércukor- és koleszterinszintet. Emellett hosszabb ideig teltségérzetet biztosít, amely pozitív hatással lehet a kalóriabevitelre, és javíthatja az anyagcserét.

Az erős antioxidáns lignánok magas tartalma megvédi a szervezet sejtjeit a károsodástól, és segít megelőzni a krónikus betegségek kialakulását.

Az omega–3 zsírsavak, az antioxidánsok és a vitaminok segítenek a bőr hidratálásában, javítják a bőr textúráját és a haj egészségét azáltal, hogy megakadályozzák a hajhullást, és javítják annak állapotát.

Ellenjavallatok és a lenmag lehetséges ártalmai

A termék túlzott használatával allergiás reakció jelentkezhet kiütések, viszketés vagy egyéb tünetek formájában. Szintén nem kizártak a túlzott rosttartalom miatti emésztési zavarok.

Ha gyógyszert szedünk, nem szabad elfelejteni, hogy a lenmag a gyógyszerek felszívódásának zavarát idézheti elő, ezért jobb, ha orvoshoz fordulunk.

A használat módszerei

Az egész lenmagot hozzáadhatjuk zabkásához, joghurthoz, pékárukhoz, de a jobb emészthetőség érdekében ajánlott összetörni vagy beáztatni. Naponta egy-két evőkanálnyit ajánlott fogyasztani, és jobb, ha nem lépjük túl ezt az adagot a mellékhatások elkerülése érdekében.

A lenmag segít normalizálni az anyagcserét, támogatja a szívműködést, javítja az emésztést, és küzd a túlsúly ellen.

Fontos azonban a mértékletesség betartása. A lenmag megfelelő fogyasztása jelentősen javíthatja az általános egészségi állapotot, értékes tápanyagokkal gazdagítva az étrendet.

Kapcsolódó írásaink