Egészség

Ételek a pajzsmirigy egészségéért

1,5 milliárd embernél fokozott a betegség kockázata

A pajzsmirigy kulcsszerepet játszik szervezetünkben, szabályozza az anyagcserét és a szívműködést a hormonok termelésével. A fontos anyagok hiánya a pajzsmirigy működési zavarához vezethet. Egészségünk megőrzése érdekében bizonyos ételeket be kellene venni az étrendbe – írta meg a Pravda.ru.

Ételek a pajzsmirigy egészségéért
A tojás remek D-vitamin- és fehérjeforrás
Fotó: AFP/Food Collection/Mood4Food/Marie Leduc

A WHO szerint több mint 665 millió ember szenved pajzsmirigybetegségben, és 1,5 milliárd embernél fokozott a pajzsmirigybetegség kockázata. A nők küzdenek leggyakrabban az ilyen problémákkal. A megfelelő táplálkozás segít megelőzni a pajzsmirigybetegségeket.

13 étel, amely jót tesz a pajzsmirigynek

  • Alga: fő jódforrás, gazdag foszforban, magnéziumban és vasban is.

  • Datolyaszilva: jódot, vasat, magnéziumot, nátriumot, valamint A-, C- és P-vitamint tartalmaz, amelyek támogatják a pajzsmirigy és az erek megfelelő működését.

  • Tenger gyümölcsei (rákok, garnélarák, kagyló): kiváló jód- és cinkforrások. Támogatják a pajzsmirigy működését, serkentik a hormontermelést és erősítik az immunrendszert.

  • Spenót: egyedülálló forrása a mikrotápanyagoknak, beleértve a jódot, kalciumot, cinket, rezet és foszfort. Segít megvédeni a pajzsmirigyet és megelőzni a rosszindulatú daganatokat.

  • Lazac: gazdag Omega–3 zsírsavakban, kalciumban és D-vitaminban, amely támogatja a központi idegrendszer és az endokrin szervek működését.

  • Diófélék: szelént tartalmaznak, amely segít megvédeni a pajzsmirigyet az oxidatív stressztől, és támogatja a pajzsmirigy működését.

  • Tojás: D-vitamin- és fehérjeforrás, amely a hormonszintézishez szükséges. Jódot is tartalmaz.

  • Gyümölcsök és zöldségek: az antioxidánsokban gazdag friss gyümölcsök és zöldségek segítenek megvédeni a pajzsmirigyet az oxidatív stressztől. A bogyós gyümölcsök, a spenót és a sárgarépa különösen előnyösek.

  • Fokhagyma: gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segít fenntartani a normál hormonszintet, javítja az immunrendszer működését.

  • Quinoa: gazdag magnéziumban és fehérjében, amely javítja a pajzsmirigy működését.

  • Tejtermékek: a joghurt és a sajt jódot és kalciumot tartalmaz, amelyek fontosak a pajzsmirigy egészségéhez.

  • Zöld tea: antioxidánsokat tartalmaz, és segít csökkenteni a szervezetben fellépő gyulladásokat, amely pozitív hatással van a pajzsmirigyre.

  • Avokádó: egészséges zsírok és E-vitamin forrása, amely megvédi a pajzsmirigy sejtjeit a károsodástól, és támogatja az általános endokrin működést.

Megfelelő táplálkozás mellett sem mindig lehet fedezni a napi vitamin- és ásványianyag-szükségletet. Ilyen esetekben, különösen, ha veszélyeztetettnek számítunk, használhatunk jódkiegészítőket és multivitaminokat. Fontos megjegyezni, hogy az egészséges pajzsmirigy fenntartásához nemcsak egészséges táplálkozásra, hanem egészséges életmódra is szükség van, beleértve a testmozgást és a stresszkezelést is.

Következtetés

A pajzsmirigy egészségének gondozása a megfelelő táplálkozással kezdődik, beleértve a jódban, vitaminokban és mikroelemekben gazdag ételeket. Ha pajzsmirigyproblémáink vannak, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal.

Kapcsolódó írásaink